Ujawnianie danych osobowych Przestępcwów

• Autor wątku Autor wątku zapaleniec
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zapaleniec

Użytkownik
Odpowiedzi
332
Witam

Chciałbym zrobić portal w którym ludzie dochodzili by przestępstw.
Przypuśćmy że ktoś otwiera sklep online który przyjmuje wpłaty, jednak nie wysyła towaru. Oszukani zgłaszają to na mojej stronie w celu ostrzeżenia innych.

Dodatkowo użytkownicy zamieszczają wszystkie dane jakie mają, nr kont, imie i nazwisko sprzedawcy oraz spekulacje ludzi na temat oszusta.
Chciałbym podjąć również współpracę z policją.

Tylko moim głównym problemem jest pytanie, czy użytkownicy zgodnie z prawem mogą zamieszczać dane oszusta mające na celu ostrzeżenie innych? Czy ja jako administrator ponoszę za to odpowiedzialność?

Zastanów się co będzie gdy nieuciwy przedsiębiorca pod dane konkurenta jako złodzieja.

Faktycznie to może być minus, jednak wszystko ma swój ślad, swoje dowody. Ktoś musi mieć na to dowody by cokolwiek uczynić. Z drugiej strony portal miał by na celu zapobieganie masowych oszustw przez jedną lub grupę osób. A nie pojedyncze przypadki.

Czy to było by legalne wobec mnie?

Witaj,
zapaleniec napisał:
Tylko moim głównym problemem jest pytanie, czy użytkownicy zgodnie z prawem mogą zamieszczać dane oszusta mające na celu ostrzeżenie innych? Czy ja jako administrator ponoszę za to odpowiedzialność?
zapoznaj się z USTAWĄ z dnia 18 lipca 2002 r. "o świadczeniu usług drogą elektroniczną". Tam masz ściśle określony zakres odpowiedzialności właściciela forum (usługodawcy), między innymi za działania użytkowników forum - Art.12. - 15.

Zapewne na umieszczaniu zdjęć sprawców burd na stadionach.

a tak z ciekawości -na czym ta współpraca miałaby polegać?

Przykładowo użytkownicy oszukani przez osobę prowadzącą pseudo sklep, jednoczą się opisują zdarzenie. Policja może dociec jaki jest zakres oszustwa, kto został oszukany, będzie miała dowody które wstawili użytkownicy (screeny wpłat itd.)

zapoznaj się z USTAWĄ z dnia 18 lipca 2002 r. "o świadczeniu usług drogą elektroniczną". Tam masz ściśle określony zakres odpowiedzialności właściciela forum (usługodawcy), między innymi za działania użytkowników forum - Art.12. - 15.

Dziękuję, skorzystalem i przeczytałem. Artykuł nie jest dla mnie jakoś wybitnie jasny, ale wnioskuję iż nie ponoszę odpowiedzialności za wprowadzane dane przez użytkowników. Zaś gdy dostanę nakaz od jakiejś instytucji o usunięcie treści, to mam to uczynić bezzwłocznie.

Dobrze, ale z drugiej strony nie chciał bym też tworzyć miesca gdzie osoby poszkodowane same będą łamać prawo. Bo na pewno będą posługiwać się danymi osobowymi oszusta, a ujawnianie danych osobowych bez zgody właściciela jest zabronione prawda?

A kto będzie oceniał te dowody czy są prawdziwe czy fałszywe ?
Społeczność, chodzi tu o zgromadzenie osób oszukanych, podjęcie przez nich wspólnych wniosków oraz działań, np: złożenie sprawy do prokuratury.
Zawsze w społeczeństwie ludzie są silniejsi na działania przeciwko oszustom.

A taki Kowalski który chciałby zepsuć opinię konkurencji na allegro, może to zrobić, umieści informacje oczerniające konkurencję, ale nie zamieści dowodów wpłaty czy innych, w temacie oszukanym będzie on sam więc temat "nie rozgrzany" wyląduje w zaciszu portalu. Zresztą bezpodstawne psucie dobrego imienia to poważne wykroczenie, tak że wątpię by Kowalski odważył się posunąć się do tego stopnia...

Proszę o pomoc, w dobrej mierze chcę zrobić portal ;)

zapaleniec napisał:
Proszę o pomoc, w dobrej mierze chcę zrobić portal ;)
Piekło jest wybrukowane dobrymi chęciami:)
zapaleniec napisał:
Zresztą bezpodstawne psucie dobrego imienia to poważne wykroczenie, tak że wątpię by Kowalski odważył się posunąć się do tego stopnia...
I tu właśnie lezy pies pogrzebany. Jako zapaleniec pełen zapewne dobrej woli, nie zdajesz sobie sprawy z tego, jak daleko ludzie się posuwają w celu oczernienia innych - zwłaszcza gdy chodzi o pieniądze.

Ostatnia edycja:
pomysl jest dobry, jesli bedzie to forum (a ty bedziesz moderowal) i to uzytkownicy beda pisali posty to OK, najwyzej bedziesz usuwal na prosbe poszkodowanych i udostepnial adresy IP/maile osob ktore nie prawdziwe informacje zamiescily. Jesli to ma byc strona www i Ty bedziesz umieszczal wpisy to licz sie z konsekwencjami umieszczenia tam blednych informacji, strat firm z tego tytulu itp.

Zastanow sie nad dobra metoda weryfikacji userow - na pewno mail i logowanie IP zebys mial sie czym potem wykazac przed policja w razie pomowien...

posty moderuj i akceptuj jeszcze przed umieszczeniem ich na forum, wszedzie zadaj skanow/screenow nadan, wplat i dokladnego opisu zdarzenia.

Ostatnia edycja:
Powrót