Ujawnienie danych osobowych ?

• Autor wątku Autor wątku adik1991
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adik1991

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Dzień dobry,
Jakiś czas temu kupiłem część do samochodu na allegro. W opisie aukcji sprzedawca napisał ,że po kupnie prześle instrukcje wymiany.Za część zapłaciłem więcej ze względu na instrukcję która miała być dostarczona.Chcialem po prostu sam wymienić część i dlatego zdecydowałem się kupić drożej. Instrukcji nie dostałem więc wystawiłem negatywny komentarz ponieważ sprzedawca nie pisał całej prawdy w aukcji .
Natomiast wystawił na allegro komentarz do mojego w ktorym podał moje nazwisko. Dodatkowo pisze mi e-maile ,że będzie w moich okolicach i podaje mój adres i mówi ,że chce się spotkać. Co mogę z tym zrobić?. Czy jest to złamanie RODO i ujawnianie moich danych osobowych. Allegro usunęło mu ten komentarz natomiast nie chce tego tak zostawić bo pisanie do kogoś o tym ,że się przyjedzie pod adres to już przesada.
Pozdrawiam

Allegro zareagowało i skasowało więc myślę że o to nie ma co już bić piany.

W twoim konkretnym przypadku(sytuacji) podanie nazwiska nie stanowi złamania prawa. W konkretnie twoim przypadku nazwisko nie jest daną osobową.

Co do przyjazdu tego człowieka to możesz mu jedynie napisać że nie chcesz się spotkać i nie ma sensu by przyjeżdżał. Jak przyjedzie, to przyjedzie... jego paliwo, jego czas i nic mu nie zrobisz.

Powrót