Ujawnienie danych

• Autor wątku Autor wątku Raapid
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Raapid

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam!

Napisałem niedawno na sowim forum dane pewnego 'znajomego'. Podawał że ma 20 lat. Wyszło na jaw że ma 14 więc napisałem posta typu:

Oto nasz ***nick***

Mieszka w NAZWA MIEJSCOWOSCI , chodzi do takiej i takiej szkoły i ma tak na imie i nazwisko.

Wszystkie dane pochodzą z jego profilu na nk.pl który można znaleść po wpisaniu jego Imienia, nazwiska i miejscowości w google. Te dane też z resztą podał do informacji publicznej.

Teraz groźi mi, że będę musiał mu zapłacić 10 tyś zł odszkodowania. A jego rodzice w jego imieniu założą mi proces. Czy to możliwe?

Hehe niezły dowcip. Podał ci chociaż na podstawie jakich przepisów mieliby złożyć pozew? Pomówienia tu nie widzę, przetwarzania danych osobowych też nie (są przecież publicznie dostępne). Nie przejmuj się wiele nie mogą zrobić.

To ze sa publicznie dostepne, nie znaczy ze masz je udostepniac komukolwiek.
Ta osoba mogla sobie nie zyczyc abys publikowal te dane na tym konkretnym forum co moglo godzic w jego dobre imie lub inne dobra osobiste. Zatem nie zgadzam sie z dombelem ze nie wiele moga zrobic.

art. 448 w zw. z art. 23-24 kc - jeszcze trzeba zobaczyć w jakim kontekście zostało to umieszczone.

Colder zgadzam się z tobą. Z postu autora wywnioskowałem, ze w kontekście jakiejś dyskusji zostały zdemaskowane nieprawdziwe informacje owego znajomego. Zdemaskowanie kłamstwa drugiej raczej nie stanowi naruszenia dóbr osobistych i rozpatrywałbym to raczej działaniem w stanie wyższej konieczności dla ochrony dóbr ogółu społeczności lub ochrony własnych dóbr. Z tego co opisuje autor wnioskuję także że, ów znajomy sam poprzez wprowadzanie innych w błąd prosił się o ujawnienie stanu faktycznego.

Po prostu, autor znalazl dane jakiegos czlowieka, wrzucil je na publiczne forum i teraz zastanawia sie co z tego moze wyniknac,
tak jak napisalem wczesniej i potem Colder, to co zrobil autor nosi znamiona naruszenia dobr osobistych tamtego czlowieka

Ale jeśli ktoś chce na jakimś forum zostać anonimowy czy mieć 14 lat zamiast 20 to nie powinno nikogo to interesować, i nie stanowi to w moim przekonaniu kontratypu. Jednak jak mówię, wszystko zależy w jakim kontekście było to wszystko czynione.

Powrót