Ujawnienie danych

• Autor wątku Autor wątku waldeklubon
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

waldeklubon

Stały bywalec
Odpowiedzi
834
Witam znajomy ma problem z firma kupdługi.pl.Powpisaniu jego nazwiska w przegladarke wyskakuje że jest dlug do kupienia za usługi telekomunikacyjne.Z tego co sie orientuje to nie można w taki sposob podawac danych osobowych z adresem.Czy mam racje?Może ktos bardziej zorientowany podpowie...Pozdrawiam

Witam, mam 24 lata i pracuję w firmie, gdzie niezbędna jest kancelaria tajna. Ja jako pracownik biurowy dostałam awans i mam składać ankietę do ABW aby otrzymać poświadczenie bezpieczeństwa o klauzuli tajne. I wszystko jest ładnie, pięknie, ja jestem czysta jak łza, nie mam nawet pkt karnych ani mandatu,jednak mój ojciec była karany za znęcanie psychiczne nad mamą (pił i robił awantury,a mama załozyła mu sprawę). W tej chwili nie mieszkam z nim, mam własne gospodarstwo domowe, partnera itd. Ale martwię się, czy ze względu na ojca ABW wyda mi poświadczenie. Orientuje się ktoś w tej kwestii?

waldeklubon napisał:
Z tego co sie orientuje to nie można w taki sposob podawac danych osobowych z adresem.

Nie można podawać pełnych danych, ale częściowe dane już tak

Czyli nie mozna podac pełnego imienia i nazwiska oraz dokładnego adresu?Mozna prosic o podstawe prawną?

waldeklubon napisał:
Czyli nie mozna podac pełnego imienia i nazwiska oraz dokładnego adresu?Mozna prosic o podstawe prawną?
Można podać pełne imię i nazwisko oraz niedokładny adres (tzn. miejscowość i ulicę ale bez numeru domu).

Dokładnie jak napisał Robilee, podstawę prawną pewnie znajdziesz na wskazanej stronie, na której został umieszczony wpis.

art 24 pra1 ustep 5 ustawy o ochronie danych osobowych + chyba ogólnie 509 /czy coś koło tego/ o sprzedaży długu bez zgody dłużnika

Wejdź na stronę GIODO - tam są pełniejsze dane wraz z orzeczeniami co do skarg.

Aby nie być umieszczonym musiałbyś przeprowadzić sprawę co do istoty długu tzn oddalić nakaz lub i jednocześnie udowodnić, że roszczenie/dług jest niezasadny. Stwierdzenie sądu, że długu nie ma - w tym momencie umowa cesji nie spełnia warunków art 24 i mógłbyś zażądać wycofanie danych

Powrót