Ujawnienie informacji osobie postronnej

• Autor wątku Autor wątku marceli01
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marceli01

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, tzw. windykacja terenowa przekazała informacje o moim zadłużeniu osobie trzeciej mieszkającej pod tym samym adresem - jest to koleżanka z pracy z którą zakupiłem mieszkanie (oboje jesteśmy tam zameldowani). Zaznaczam, że z osobą tą nie jestem spokrewniony, nie jest to moja narzeczona itp. Jak w tym przypadku powinienem postąpić?

Pozdrawiam

Chyba trzeba dlug splacic,a nie zastanawiac sie "co zrobic"....

szymon.bednarczyk napisał:
Chyba trzeba dlug splacic,a nie zastanawiac sie "co zrobic"....
Po pierwsze nie wiadomo czy roszczenie jest zasadne, po drugie - nawet gdyby roszczenie było zasądzone prawomocnym wyrokiem, to i tak ujawnienie takiej informacji o zadłużeniu jest niezgodne z prawem.

Ja bym po prostu tej osobie przekazal,ze chcialbym sprzedac dlug tej i tej osoby(dluznika),wtedy jest zgodne z prawem i nikt sie do tego nie przyczepi,bo przeciez wierzyciel ma prawo sprzedac dlug/ew windykator terenowy. Malo tego mogl obkleic klatke schodowa i w sensie prawnym byloby to jak najbardziej dozwolone.

Oczywiscie trzeba miec prawomocny wyrok na tego typu dzialania,w innym wypadku mozna miec nieprzyjemnosci.

szymon.bednarczyk napisał:
Ja bym po prostu tej osobie przekazal,ze chcialbym sprzedac dlug tej i tej osoby(dluznika),
Otóż to: co innego oferta sprzedaży, a co innego gadka szmatka

Powrót