Ukończenie stażu

• Autor wątku Autor wątku madzia2322
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

madzia2322

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
podjęłam 3 miesięczny staż który zaraz mi się kończy. Jest to staż unijny. Praca lekka nie jest. Studiuje, a tam jest dosyć dużo nadgodzin i nie chce ryzykować. Powiadomiłam kierowniczkę, że nie zostanę. Firma chciała zaoferować mi umowę, jednak zrezygnowałam. Problem w tym, że boję się, iż wyrzucą mnie z urzędu. Chciałabym pracować, ale w tej firmie ciężko. Czy jest jakaś możliwość "obejścia tego", wyrzucą mnie z urzędu w związku z tym, że nie podjęłam pracy, trzeba podać jakiś powód, aby nie wykreślili z listy bezrobotnych (jak to jest?)? Proszę o pomoc co mam zrobić.

madzia2322 napisał:
Problem w tym, że boję się, iż wyrzucą mnie z urzędu.
I tak zapewne będzie.
madzia2322 napisał:
Czy jest jakaś możliwość "obejścia tego", wyrzucą mnie z urzędu w związku z tym, że nie podjęłam pracy, trzeba podać jakiś powód, aby nie wykreślili z listy bezrobotnych (jak to jest?)?
Trzeba wytłumaczyć na piśmie dlaczego nie zamierzasz podjąć pracy. To PUP oceni czy uzna Twoje wyjaśnienia czy też nie. Natomiast jeśli powodem nie będzie podjęcie innej pracy (co należy udokumentować), to szanse na uwzględnienie tłumaczenia dotyczącego odrzucenia oferty pracy są praktycznie zerowe.

kosssz, myślisz ze osobe wyrejestrują?? A na jakiej podstawie?
Przecież nie odmówiła zadnej propozycji, nie otrzymała skierowania do pracy. Staż będzie zrealizowany do samego końca.
A to ze pracodawca miał obowiązek zatrudnić było napisane zapewne w umowie między dyrektorem a pracodawcą, umowa była dwustronna. Stażysta mógł o niczym nie wiedzieć

j-ms napisał:
kosssz, myślisz ze osobe wyrejestrują?? A na jakiej podstawie?
Myślę, że mogą wyrejestrować na podstawie art. 33 ust. 4 pkt. ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy. To, że nie otrzymała na razie żadnego skierowania nie oznacza, że go nie otrzyma jak staż się zakończy. Tym bardziej, że jest to staż unijny, więc efektywność programu jest tutaj jednym z priorytetów, zatem nie wierzę, że PUP przyjmie do wiadomości odrzucenie oferty pracy z takich powodów że "praca jest ciężka" (Co to w ogóle w tym przypadku znaczy? Tego już autor nie napisał...), czy też "że bezrobotny studiuje".
j-ms napisał:
A to ze pracodawca miał obowiązek zatrudnić było napisane zapewne w umowie między dyrektorem a pracodawcą, umowa była dwustronna. Stażysta mógł o niczym nie wiedzieć
Żartuje Pan, prawda? Podjęcie pracy jest kluczowym elementem organizacji stażu, więc na etapie kierowania informuje bezrobotnego o szczegółach późniejszego zatrudnienia.

nie zartuje, jesli z dokumentów nie wynika ze stażysta podpisał ze zobowiązuje się do podjęcia pracy po stażu, to wg mnie można go wyrejestrować. A pewnie nie podpisał...:)
No chyba ze pracodawca złozy ofertę pracy do PUP, osoba dostanie skierowanie i odmówi.

j-ms napisał:
nie zartuje, jesli z dokumentów nie wynika ze stażysta podpisał ze zobowiązuje się do podjęcia pracy po stażu, to wg mnie można go wyrejestrować. A pewnie nie podpisał...
A wnioskuje to Pan skąd?
j-ms napisał:
No chyba ze pracodawca złozy ofertę pracy do PUP, osoba dostanie skierowanie i odmówi.
No właśnie :)
Suma summarum, konsekwencje skutkiem odrzucenia odpowiedniej oferty pracy bez uzasadnionej przyczyny (czy to po stażu czy nie) jest pozbawienie statusu bezrobotnego.
Argumenty, które przytoczył autor postu nie wyjaśniając szczegółów nie sądzę, aby zostały uznane.

Bo jeszcze z takim zobowiązaniem sie nie spotkałem

j-ms napisał:
Bo jeszcze z takim zobowiązaniem sie nie spotkałem
To już Pana problem.
Zgodnie z art. 33 ust. 4 pkt. 3 ww. ustawy bezrobotny w przypadku odrzucenia bez uzasadnionej przyczyny odpowiedniej oferty pracy zaproponowanej także przez organizatora stażu może ponieść konsekwencje z tego tytułu. Ostateczna ocena tego, czy odmowa jest uzasadniona czy też nie należy do PUP.

Z całym szacunkiem do Pani wiedzy (jest naprawde imponująca), art ten dotyczy propozycji ze strony urzedu.
Wiec podsumuje - jesli nie bylo zobowiązania stażysty ze przyjmie ofertę pracy (nie podpisał takiego dokumentu) to nie ma podstaw do zastosowania ww art.
Nie zmienia to faktu ze jesli będą chcieli, to zrobią tak zeby zgodnie z prawem pozbawić statusu.

j-ms napisał:
art ten dotyczy propozycji ze strony urzedu.
Oferta pracy po stażu jest propozycją pracy...:)
Jeśli pracodawca poinformuje PUP, że stażysta nie zgadza się podjąć pracy po zakończeniu stażu, to nie widzę podstawy, aby (oczywiście po wyjaśnieniu sprawy ze stażystą - absolutnie nie wcześniej) nie stosować tego zapisu ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy wyłącznie dlatego, że organizator stażu nie wypisał druku zgłoszenia krajowej oferty pracy.

Ostatnia edycja:
pod warunkiem ze będzie oferta pracy tego pracodawcy w bazie ofert urzędu. A z tym pewnie nie bedzie problemu:)

Powrót