Ukończenie szkoły a umowa

• Autor wątku Autor wątku slimu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

slimu

Witam.Z góry chce pozdrowić wszystkich użytkowników tego forum.Moja sprawa wygląda tak.Jestem uczniem 3 klasy zawodowej.Teraz właśnie kończe.Wcześniej umowe mieliśmy na 3 lata a jakiś czas temu.Przepisaliśmy na czas nie określony jakby ktoś chciał zostać w pracy.A że w tym zakładzie płace są tragiczne to wszyscy sie stamtąd zwalniają.Mieliśmy już zakończenie roku i byliśmy wczoraj rozwiązać umowe.Szef zakładu pytał sie a właściwie sie darł dlaczego odchodzimy.Większość osób chce sie dalej uczyć.Właściciel powiedział ze on przez 3 lata kładł kase na nas i nikomu nie podpisze rozwiązania za porozumieniem stron.W przyszły poniedziałek mam egzamin praktyczny i powiedział że skoro chcemy odejść to nikomu nie opłaci egzaminu bo skoro tam mieliśmy praktyke to musimy tam zostać.My już skończyliśmy szkołe więc nie chodzimy ani do niej ani na praktyke i tak sie zastanawiam czy nie zwolni nas dyscyplinarnie bo tym nam groził.Czy pracodawca może nie rozwiązać umowy bo chce nas na siłe tam zostawić bo nie ma komu pracować?Chyba nie?Dodam że dotychczasowa umowa była jako na pracownika młodocianego.Jakie mamy prawa i co z tym zrobić.Z góry dzięki

Pracodawca może nie rozwiązać umowy w takiej sytuacji, choć, rzeczywiście, może go zwolnić 'dyscyplinarnie'. Co zrobić? Skoro pracodawca nie zgadza się na rozwiązanie umowy za porozumieniem stron - wypowiedzieć umowę. Wówczas - co prawda dopiero po miesiącu lub 3 miesiącach - umowa ulegnie rozwiązaniu czy pracodawca tego chce, czy nie.

Powrót