Ukryta Wada Prawna w samochodzie

• Autor wątku Autor wątku Gregul
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Gregul

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam mam następujący problem.
Zakupiłem auto używane, popularny VW Golf. Niestety przy rejestracji okazało się że auto nie jest moje. Jest zajęte przez urząd skarbowy w Starachowicach, mało tego auto było zajęte już w 2009 roku, aktualnie jeszcze mamy 2012.
Auto kupiłem w komisie samochodowym, razem z fakturą dostałem umowę sprzedaży Niejakich panów Sz. do pana B. Rachunek z urzędu skarbowego, umowę sprzedaży Pani S. no i rzeczoną fakturę.
Auto było zajęte już panom Sz. a na każdej umowie jest napisane że auto stanowi własność sprzedającego i jest wolne od wad prawnych.
Chciałem autko zarejestrować ponad miesiąc temu, ale nie mogłem. Teraz pytanie jest takie czy mogę domagać się zerwania umowy z komisem, z tytułu ukrytych wad prawnych i zwrotu pieniędzy? I jeśli tak to w jakim czasie, gdyż 6 minie 2 miesiące od kupna przeze mnie auta. No i co z kosztami które poniosłem, bo autko kupiłem z małymi wadami technicznymi na które się zgodziłem.

Dodam Tylko że Zwlekam do teraz tylko z tego powodu że Gośc z komisu powiedział ze zajmie się sprawą i auto będę mógł zarejestrować, martwi mnie jedynie jego opieszałość.

To jeszcze zapytam czy jest to ograniczone w jakiś sposób czasowo, tzn czy po dwóch miesiącach nie jest już za późno.

Gość z komisu zakomunikował mi że pieniędzy mi nie odda, zrzuca odpowiedzialność na gościa który wstawił auto do komisu, a ten z kolei czuje się bezkarny. Mógłby mi ktoś doradzić co mam zrobić? Mam umowę sprzedaży auta właścicielowi komisu, oraz fakturę wystawioną przez niego dla Mnie. Jestem osobą prywatną.

Kto sprzedał tobie samochód? Kto widnieje jako sprzedawca? A może faktura wskazuje pośrednictwo?

Auto mi sprzedał właściciel komisu samochodowego. Nie jest zaznaczone żadne pośrednictwo.

Zatem on jest sprzedawcą. Pisemnie trzeba wezwać do usunięcia wad i wskazania gdzie masz dostarczyć samochód. Możesz też poprosić o pomoc Rzecznika Praw Konsumentów.

Powrót