Ulga internetowa za 2012r. więcej niż 670 zł.

• Autor wątku Autor wątku mister.t
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mister.t

Użytkownik
Odpowiedzi
95
witam
szybkie pytanie
właśnie studjuje swoje fakturty za inernet (mobilny) z 2012 r. i wychodzi mi kwota 881,27 zł.
Rozliczam się z żoną i jak się sprawa ma czy odpisujemy tylko 670 zł czy kwotę 881,27 można podzielic na nas dwoje ???
Faktury wszystkie są na moje nazwisko.
licze na szybką odp.
pozdrawiam

Faktury wszystkie są na moje nazwisko.
Ty odliczasz kwotę 760,00. Gdyby faktury były na Ciebie i żonę to wtedy ulgą moglibyście się podzielić.

parasoll.ka 760 :o ???? czy 670
czyli rozumiem 200 zł w kosmos.

Faktycznie 760 :) a ja bym juz wpisał 670....
starta nie duża ale zawsze by na rafaello dla pani urzędniczki w US było :D
to sie jeszcze spytam, cytat:
"Jeżeli korzystaliśmy w 2012 r. z Internetu możemy w rozliczeniu dochodów tego roku odliczyć od dochodu przed opodatkowaniem ponoszone na ten cel wydatki ale nie więcej niż 760 zł. Od rozliczenia dochodów roku 2013 ulga internetowa ulega istotnemu ograniczeniu - odliczać będą mogli tylko ci podatnicy, którzy nie odliczali wcześniej niż za 2012 rok i tylko przez 2 lata."
czyli jeżeli w tym roku odliczam pierwszy raz to jeszcze przez najblizsze dwa lata będzie mi przysługiwać?

żródło: Ulga internetowa 2012 / 2013 - Ulgi i odliczenia - PIT - Wieszjak.pl

Ostatnia edycja:
A ja się nie zgodzę. WSA orzekał w podobnej sprawie w Kielcach z 18 sierpnia 2011 r. (sygn. I SA/Ke 321/11).
W świetle tego wyroku, możecie odliczyć całą kwotę, dzieląc ją między siebie.

Ag_Maz napisał:
A ja się nie zgodzę. WSA orzekał w podobnej sprawie w Kielcach z 18 sierpnia 2011 r. (sygn. I SA/Ke 321/11).
W świetle tego wyroku, możecie odliczyć całą kwotę, dzieląc ją między siebie.
http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/09716671FD
Tylko czy to nie jest jakiś odosobniony przypadek , czy ustawa jasno mówi o takiej formie rozliczenia bo o 38 zł się szarpać i po sądach się włóczyć raczej ochoty nie mamy.

no wszystko jane....
tylko że faktury są na moje imie i nazwisko a w przykładzie 3 jako rozliczenie małżeństwa jest napisane że faktury są wystawione na obojga.

Oczywiście US może zakwestionować prawo do ulgi, niemniej WSA stają w takich sprawach po stronie podatników.
To Wasz wybór. Różnica w podatku przy rozliczeniu ulgi w limicie lub na każde z małżonków osobno to 22 zł.

RE: Ulga internetowa za 2012r. więcej niż 760 zł.

Ag_Maz napisał:
Oczywiście US może zakwestionować prawo do ulgi, niemniej WSA stają w takich sprawach po stronie podatników.
To Wasz wybór. Różnica w podatku przy rozliczeniu ulgi w limicie lub na każde z małżonków osobno to 22 zł.
Dzwoniłem rano na infolinie Krajowej Informacji Podatkowej i dostałem taka samą odp. I za 22 zł to sobie odpuścimy..... chociaż z drugiej strony jak ja panu Rostkowskiemu bym był winny to by sobie nie odpuscił, no cóż Polska.
Pozdrawiam.

Powrót