Ulga internetowa

• Autor wątku Autor wątku mayawi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mayawi

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Sytuacja wygląda tak, że w czerwcu wzieliśmy ślub. Faktury były od stycznia do lipca wystawiane na mnie, a od sierpnia na nas oboje. Do tego mój mąż od stycznia do czerwca ma faktury z poprzedniego miejsca zamieszkania. Mąż zameldował się u mnie od września.
Jak możemy teraz to rozliczyć. Czy faktury wystawione na nas oboje może odliczyć każde z nas? A jeśli tak to czy mąż może odliczyć swoje faktury z poprzedniego miejsca zamieszkania i faktury wystawione na nas oboje od września do grudnia łącznie?

Adres na fakturze musi być identyczny jak na NIP-3 złożonym do US po zmianie meldunku.
Uważam, że mąż może uwzględnić faktury ze "starego" miejsca zamieszkania, jeśli ten adres był zgłoszony w US, oraz od chwili zgłoszenia do US nowego adresu i otrzymywania faktur na Was oboje. Należy tylko pamiętać, że każde z Was może odliczyć tylko część z faktury (np połowę) żeby w sumie nie przekroczyć kwoty faktury.
Najczęstszym błędem jest to, że każdy z małżonków odlicza sobie całą kwotę na jaką wystawiona jest faktura. Można odliczać tylko te kwoty, co zostały faktycznie zapłacone w danym roku. Jeśli przykładowo należność za grudzień została opłacona w styczniu, to nie należy tego uwzględniać.

"każde z Was może odliczyć tylko część z faktury (np połowę) żeby w sumie nie przekroczyć kwoty faktury." - a czy całość wszystkich faktur wystawionych na nas oboje może odliczyć tylko mąż?

Wielkie dzięki za rozwianie wątpliwości. :)

Mam pytanko odnośnie tego tematu.

Jeśli oboje z małżonków są na fakturze i każdy chce się rozliczać oddzielnie to czy przelewy mogą być ze wspólnego konta bankowego na kwotę wykazaną na fakturze czy powinny być oddzielne przelewy?

Będę po raz pierwszy rozliczać PIT z ulgą internetowa za 2006.
Proszę o sprawdzenie toku rozumowania.
Suma wszystkich wydatków brutto na internet wyniosła 400 zł. Wpisuję tą kwotę w PIT/O w cześci B5, poz 19
i te samą kwotę w PIT-37 w częsci D, poz 91. Czy tak?

Będę wdzięczna za odpowiedz.

Powrót