Ulga na brak obowiązku kupna kasy fiskalnej

• Autor wątku Autor wątku AiP
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

AiP

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam.

Obecnie korzystam z ulgi, dzięki której nie muszę ewidencjonować za pomocą kasy fiskalnej (sprzedaż sprzętu komputerowego na Allegro):

"Dostawa towarów w systemie wysyłkowym (pocztą lub przesyłkami kurierskimi), za wyjątkiem dostawy paliw płynnych, gazowych oraz dostaw towarów wymienionych w § 4 rozporządzenia, za które zapłata w całości następuje za pośrednictwem poczty lub banku na rachunek bankowy podatnika, pod warunkiem, że z ewidencji i dowodów dokumentujących transakcję jednoznacznie wynika, jakiej konkretnie dostawy zapłata dotyczyła."

Teraz pytanie. Czy zgodnie z powyższym i dodatkową poniższą ulgą dotyczącą danej czynności:

"Świadczenie usług, za które zapłata w całości następuje za pośrednictwem poczty lub banku na rachunek bankowy podatnika, pod warunkiem, że z ewidencji i dowodów dokumentujących transakcję jednoznacznie wynika jakiej konkretnie transakcji zapłata dotyczyła."

mogę nadal korzystać z ulgi gdy np klient nie będący firmą będzie chciał odebrać towar osobiście (ale wpłaci pierw pieniądze w całości na mój rachunek bankowy)?

I aktualnie chcę poszerzyć swoją działalność o usługi budowlane (Układanie kostki brukowej). Zleceniodawcą będzie firma, ja firmie wystawiam fakturę VAT, zapłata za wykonanie usługi nastąpi na mój rachunek bankowy. Czy wykonując te czynności będę zobowiązany do kupna kasy fiskalnej?

Dziękuję z góry za wszelkie odpowiedzi.

Powrót