ulga na dzieci a zasiłek rodzinny

• Autor wątku Autor wątku mika3333
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mika3333

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Witam.
Mam pewien dylemat, może ktoś na forum pomoże.
Otóż jestem matką samotnie wychowującą dwoje dzieci (wdowa). Dzieci pobierają rentę rodzinną oraz dostaje świadczenia rodzinne. Chciałabym skorzystać z ulgi na dzieci tylko niewiem jak zliczają dochody uzyskane za 2008r, a mianowicie dochód mój netto osiągnął 17002,22zł , zaliczka na podatek 1159zł i czy urząd wypłacający świadczenia liczy dochód na osobę od tej kwoty czy odejmuje jeszcze składki na ubezpieczenia społeczne i zdrowotne?
Pytam bo nie wiem czy mi się opłaca skorzystać z tej ulgi na dzieci, gdyż podobno doliczają ją do dochodów.Oraz ile mogę odliczyć tej ulgi na dwoje dzieci.
Pozdrawiam:)))

Przy ustalaniu uprawnień do świadczeń rodzinnych brane są pod uwagę dochody członków rodziny lub osoby uczącej się osiągnięte w roku kalendarzowym poprzedzającym okres zasiłkowy, pomniejszone o koszty uzyskania przychodu, należne podatki, składki na ubezpieczenia społeczne, składki na ubezpieczenia zdrowotne.

Dolicza się otrzymany zwrot podatku.

Ulga prorodzinna za 2008 rok wynosi na 1 dziecko 1173,70 zł.
Należy jednak pamiętać o tym, że zwrot podatku nie może przekraczać sumy zaliczek na podatek dochodowy wpłaconych do US w ciągu roku.
Ponieważ w tym przypadku zaliczka na podatek wyniosła 1159 zł, to tylko taka kwota będzie stanowiła zwrot podatku (niestety jest ona niższa niż przysługująca zgodnie z ustawą na 1 dziecko). Skarb Państwa nie dopłaca, a tak uważa wielu podatników dopominając się o kwoty stanowiące iloczyn 1173,70 zł przez ilość dzieci.

To w takim razie jeszcze od tej kwoty która wyszła mi w części C (pit 37) czyli 17002,22 netto jeszcze odejmuję składki na ubezpieczenia społeczne i zdrowotne? Tak to zrozumiałam i wtedy dochód po odliczeniach jest mniejszy dodajemy wtedy ten podatek który mi zwrócą i wtedy przeliczamy na osobę?

W PIT-37 dochód to pozycja 106, a odejmujemy jeszcze poz. 116.
Natomiast w MOPS doliczą zwrot podatku.

Nie rozumiem, w pozycji 106 to ja mam "podstawa obliczenia podatku", a w pozycji 105 natomiast jest coś takiego " dochód po odliczeniach", w pozycji 116 jest "podatek po odliczeniach" a powinnam pewnie odliczyć zdrowotne które znajdują sie w pozycji 110?

i jeszcze jedno pyanko, mianowicie czy można jednocześnie skorzystać z ulgi rodzinnej i odliczyć wydatki poniesione na internet?

a w której pozycji jest dochód który biorą pod uwagę w mopsie? Czy doliczyć do dochodów trzeba to co dostanę ze skarbówki czyli zwrot podatku?

Do MOPS dostarczy Pani zaświadczenie z Urzędu Skarbowego i nie będzie żadnego kłopotu z pozycjami PIT-37 :). Tam będzie wszystko wypisane. Zaświadczenia te są wydawane bezpłatnie, okres oczekiwania 7 dni.

Tylko że mnie chodzi o to jak mam się rozliczyć czy będzie lepiej z ulgą rodzinna czy bez, nie chce poprostu przekroczyć dochodów aby dostać rodzinne na następny okres zasiłkowy. Wiem że wystarczy to zaświadczenie, ale najpierw chce sama sobie wyliczyć jak będzie lepiej.

witam.Ktory dochod bierze sie pod uwage przy ustalanie zasiłku rodzinnego:dochod przed odliczeniem ulgi za internet czy dochod po odliczeniu ulgi.Bo gdyby ten przed odliczeniem to wg mnie nie ma sensu odliczac ulgi internetowej:o
pozdrawiam

Przychód minus koszty uzyskania przychodu, minus składki ubezpieczenia społecznego, plus wysokość zwrotu podatku.
Trzeba to sobie przekalkulować, bo czasami można jednorazowo niewiele zyskać, a dużo w skali roku stracić.

Powrót