Ulga na dzieci - czy przysługuje?

• Autor wątku Autor wątku DamisVegas
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

DamisVegas

Stały bywalec
Odpowiedzi
696
Dzień dobry,

Z racji tego, że jestem w tych sprawach laikiem chciałbym się Państwa poradzić czy przysługuje mi/nam jakiś zwrot podatku z ulgi na dzieci.
Moja sytuacja życiowa wygląda tak, że razem z narzeczoną (nie mamy jeszcze ślubu) mamy dwoje dzieci. Jedno ma prawie 2 lata - urodzone w czerwcu 2023 roku, a drugie ma nieco ponad 3 miesiące - urodzone w listopadzie 2024 r.
Pracuje na umowie o pracę i mój dochód w 2024 wyniósł 70 661,01 zł
Dochód narzeczonej z racji macierzyńskiego i zwolnień w 2024 wyniosł 48 612,60 zł (też pracuje na umowie o pracę).

Na stronie rządowej epit.podatki na moim profilu widnieje ulga na dzieci jedynie na drugie dziecko 92,67 zł za 2 miesiące (na narzeczonej koncie jest tak samo).
Natomiast na pierwsze dziecko w rubryce „Liczba miesięcy, za które przysługuje odliczenie (w tym niepełnych)” mam automatycznie wpisane 7 miesięcy, a w rubryce „kwota odliczenia” - 0,00 zł.

Narzeczona przy pierwszym dziecku w rubryce „Liczba miesięcy, za które przysługuje odliczenie (w tym niepełnych)” też ma automatycznie wpisane 7, ale już niżej kwota odliczenia wynosi 648,69 zł.

Dlaczego u mnie przy pierwszym dziecku nie ma żadnej ulgi, a przy drugim jest?
Czy narzeczona nie powinna mieć większej ulgi na pierwsze dziecko za pełne 12 miesięcy? Czy można to zmienić?

Proszę o poradę.

e-PIT to nie ostateczna wyrocznia. Wpisz tak jak wam przysługuje lub użyj innego programu.

sekStans napisał:
e-PIT to nie ostateczna wyrocznia. Wpisz tak jak wam przysługuje lub użyj innego programu.

No tak, tylko czy ja nie przekroczyłem jakiś limitów ? Bądź narzeczona? Czy nasze dochody są traktowane wspólnie jak mamy wspólne dzieci?

Powrót