ulga na dzieci

• Autor wątku Autor wątku trabczynski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

trabczynski

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam. Mam pytanie: Moj syn studiuje i nie jest zameldowany pod tym samym adresem co ja. Czy w takim wypadku moge korzystac z ulgi na dziecko?

Jeśli nie ma ukończonych 25 lat i nie miał rocznych dochodów wyższych niż 3015 zł.

dzięki

witam. mam nastepujacy problem. moj syn otrzymal w tym roku 3 stypendia, w tym jedno przyznane przez ministra edukacji. jesli zszmowac je wszystkie, jego dochod pyrekracza 3015 pln, jesli jednak nie brac pod uwage dotacji ministerialnej, ktora ponoc nie podlega w ogole opodatkowaniu, dochody syna nie przekraczaja 3015. jak to sie ma do mojego rozliczenia podatkowego?? mam zamieszczac w nim stypendia otrzymane przez niego?? z gory dziekuje za odp.

Zwolnione z podatku dochodowego są świadczenia pomocy materialnej dla uczniów, studentów, uczestników studiów doktoranckich i osób uczestniczących w innych formach kształcenia, pochodzące z budżetu państwa, budżetów jednostek samorządu terytorialnego oraz ze środków własnych szkół i uczelni - przyznane na podstawie przepisów o systemie oświaty, prawa o szkolnictwie wyższym, a także przepisów o stopniach naukowych i tytule naukowym oraz o stopniach i tytule w zakresie sztuki.

czyli moge skorzystac z ulgi podatkowej na dziecko??

tak

Powrót