Ulga na Dziecko Pełnoletnie (pracujące) do jakiego limitu ?

• Autor wątku Autor wątku artur8352
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

artur8352

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
witam. Mam spory problem.

Sprawa wygląda tak...

Syn wychowywany przez matkę, przez cały rok uczył się zaocznie ma 20 lat a więc nie przekroczył limitu
(zakończył dopiero 4 stycznia 2013 szkołe )
i ponad to pracował i tu zaczyna sie cały problem

Przychód wynosi 3 451,36 zł ,
Dochód - 2 895,11
Koszt uzyskania przychodów - 556,25

"Podatnik nie może skorzystać z ulgi na uczące się dziecko pełnoletnie, jeżeli odliczenie miałoby dotyczyć roku, w którym dziecko osiągnęło dochody przekraczające 3.089 zł"

I tu jest cały problem co sie liczy, Dochód czy Przychód ponieważ to wszystko zmienia, czytam rożne artykuly w jednych pisza ze liczy sie kwota ogolna natomiast na jednaj ze stron gazety prawnej .. czytam takie cos

Doktor Krzysztof Biernacki, ekspert podatkowy w firmie Rödl & Partner, wyjaśnia, że nowelizacja ustawy o PIT odniosła limit do dochodu podlegającego opodatkowaniu na zasadach określonych w art. 27 i 30b ustawy o PIT. Jak wskazuje ekspert, treść art. 27 ustawy o PIT odnosi się do podstawy obliczenia podatku, którą jest w świetle art. 26 dochód ustalony zgodnie z przepisami ustawy po dokonaniu szeregu odliczeń, m.in. składek na ubezpieczenie społeczne.
Możliwe odliczenia

W ocenie eksperta należy przyjąć, że w świetle nowelizacji ustawy o PIT do określenia limitu bierze się pod uwagę dochód po odliczeniu kosztów, składek na ubezpieczenie społeczne i innych ulg określonych w art. 26 ustawy o PIT. Dopiero taki dochód podlega odniesieniu do kwoty limitu, która w rozliczeniu za 2008 rok wynosi 3088,68 zł.

Ważne!

Ustalając limit dochodów dziecka, należy uwzględnić wszelkie możliwe odliczenia, m.in. składki na ubezpieczenia społeczne. Chodzi tu bowiem o dochód, który podlega opodatkowaniu

Chcę dodac jeszcze ze

Składki na ubezpieczenie ; 473,18
Składki zdrowotne : 183,31

i teraz pytanie czy mogę wysłać z tą ulgą ?
chce dodać ze nawet po dodaniu kwoty ubezpieczenia zdrowotnego i tak nadal mieszczę się w limicie pozwalającym na zwrot

Bardzo proszę o pomoc bo jest to dla mnie niezwykle ważne

Powrót