ulga na dziecko

• Autor wątku Autor wątku markoraster
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

markoraster

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Mam syna w wieku 23 lata który obecnie studiuje w trakcie roku podatkowego uzyskał przychód 216 zł czy przysługuje mi ulga w rozliczeniu podatkowym

Witam!Proszę o udzielenie informacji bo po kilku tel. i wizycie w urzędzie skarbowym nadal mam sprzeczne informacje. W ubiegłym roku pracowałam na umowę-zlecenie. Mój dochód osiągnął 3.575,94. Cały rok 2008 miałam status studenta. Nie ukończyłam jeszcze 25 lat. Rozliczyłam się jako osoba samotnie wychowująca dziecko. Dostałam z US zwrot całej sumy pobranej na poczet zaliczki przez płatnika. Czy wobec tego moi rodzice mogą skorzystać z ulgi na dziecko czyli na mnie? Czy chcąc skorzystać z tej ulgi muszą wziąć pod uwagę mój dochód czy też podstawę obliczenia podatku? Będę wdzięczna za odpowiedź!

Czy ktoś może udzielić mi informacji? Czy chcąc skorzystać z tej ulgi muszą wziąć pod uwagę mój dochód czy też podstawę obliczenia podatku? Bo na forum też różnie piszecie czy chodzi o dochód czy kwotę z pozycji 106 PIT-37? Nie rozumiem, jako samotnie wychowująca dziecko nie mam obowiązku zapłaty podatku z tych zarobionych przeze mnie kwot a ulga na dziecko (mojej mamie) przysługuje wówczas, gdy dziecko (ja) nie ma obowiązku zapłaty podatku, tak? Będę wdzięczna za odpowiedź! :(

Powrót