Ulga na Internet na stancji

• Autor wątku Autor wątku michaubpl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

michaubpl

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witam,
Adres mojego stałego zameldowania mam w miejscowości X, a że jestem studentem to mieszkam sobie na stancji w miejscowości Y. I chciałbym założyć sobie Internet na stancji tak, żebym mógł go sobie później odliczyć od podatku.
Wiem, że muszę mieć faktury na swoje nazwisko za Internet ale adres stałego zameldowania jest inny niż tam gdzie mieszkam. Czy dobrze zrozumiałem to co napisali na: http://www.pit.pl/ulga-internet/ że gdybym uzyskał meldunek tymczasowy powyżej 3 miesięcy na stancji w miejscowości Y i po zgłoszeniu tego do mojego Urzędu Skarbowego to będę mógł odpisać bez problemów Internet:?:

# Miejsce zamieszkania, w stosunku do którego dokonywane jest odliczenie, powinno być zgodne z miejscem zamieszkania, określonym w formularzu NIP-1 lub NIP-3, złożonym w urzędzie skarbowym. Nie musi to być miejsce zameldowania, jednak musi to być faktyczne miejsce zamieszkania podatnika. W przepisie mowa jest o jednym lokalu (budynku), toteż podatnicy posiadający więcej niż jeden lokal mieszkalny połączony z Internetem, będą musieli się zdecydować na odliczanie wydatków z jednego z nich.

Rozliczam się.

Z góry dziękuję za odpowiedź,
Pozdrawiam
Michał

Ostatnia edycja:
zdaje się, że żeby cokolwiek odpisać od podatku, to trzeba go najpierw płacić, więc wydaje mi się, że musiałbyś dodatkowo jeszcze pracować :]

kravczoo napisał:
zdaje się, że żeby cokolwiek odpisać od podatku, to trzeba go najpierw płacić, więc wydaje mi się, że musiałbyś dodatkowo jeszcze pracować :]

Rozliczam się.

Składasz nip 3 do US właściwego miejscowo dla twojego adresu zamieszkania.
Adres zameldowania nie ma znaczenia dla US.
Zbierasz fakturki i dokonujesz odliczenia.
Z US właściwym rozliczasz się ustalając gdzie mieszkałeś 31 XII i to do niego składasz PITY z rozliczeniem za dany rok.
Fakturki trzymasz 5 lat licząc od końca roku podatkowego czyli ok 6 lat
:winko:

Można jeszcze raz tylko bardziej zrozumiale?

ok postaram się (zakładam że nie prowadzisz działalności gospodarczej)

dotąd mieszkałeś w miejscu X gdzie jesteś również zameldowany i tam pewnie złożyłeś swój pierwszy formularz NIP-3 do Urzędu Skarbowego po to aby uzyskać swój numer identyfikacji podatkowej albo zrobił to za ciebie twój pierwszy pracodawca czyli płatnik (ten który pobiera zaliczkę na podatek dochodowy od osób fizycznych).
W momencie gdy zmieniłeś adres zamieszkania powinieneś zgłosić to nowego US na formularzy NIP-3.

Urzędy Skarbowe posługują się adresami zamieszkania a nie zameldowania. Na podstawie adresu zamieszkania ustalają tzw. właściwość miejscową czyli który urząd jest właściwy do rozliczania podatku, pobierania zaliczek, prowadzenia egzekucji itp. czynnośći.

Jeżeli założysz sobie internet na stancji czyli w miejscu najmowanego lokalu (możesz jako najemca tego dokonać, najem reguluje kodeks cywilny) a dostawcy usługi podasz adres zamieszkania w miejscu najmu to on musi wystawić tobie fakturę na ten adres
i twoje imię i nazwisko.
Taka faktura która zawiera twoje miejsce zamieszkania i dane podane w NIP-3 urzędowi uprawnia cie do dokonania odliczenia od dochodu w rozliczeniu rocznym.

Zeznanie roczne czyli pit-37 składasz do US dla którego byłeś podatnikiem w dniu 31 XII.
Faktury przechowujesz 5 lat licząc od końca roku podatkowego czyli ok 6 lat.
;)
meldunek nie ma żadnego znaczenia. Meldunkiem natomiast posługują się niestety nadal samorządu terytorialne i tak mieszając w Y twoim urzędem pracy jest urząd pracy w X ale urząd skarbowy w Y .

Powrót