Ulga podatkowa od spadku i darowizn II grupa podatkowa

• Autor wątku Autor wątku Aimar_21
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Aimar_21

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Dzień dobry,
W testamencie sporządzonym w formie aktu notarialnego zostało mi zapisane mieszkanie. Teraz po śmierci spadkodawcy jestem jedynym spadkobiercą. Jestem w II linii podatkowej ze spadkodawcą. Na ten moment nie mam jeszcze potwierdzonego spadku u notariusza ani na drodze sądowej. Aktualnie z żoną jesteśmy w trakcie kupowania innego mieszkania na kredyt (przeniesienie własności notarialnie za minimum rok). Wiem, że mógłbym skorzystać ulgi mieszkaniowej (PIT) przy sprzedaży mieszkania ze spadku i przeznaczeniu całych środków na nowe mieszkanie. Jednak nie chcę sprzedawać odziedziczonego mieszkania. Czy jest możliwość skorzystania z ulgi podatkowej (od spadku i darowizn) w mojej sytuacji? Na ten moment nie jestem właścicielem innego lokalu ani najemcą. Z Art. 16. spadki i dar. wynika, że muszę spełnić jeszcze warunek:
5). będą zamieszkiwać będąc zameldowanymi na pobyt stały w nabytym lokalu lub budynku i nie dokonają jego zbycia przez okres 5 lat
Nowe mieszkanie będzie kupione na mnie i żonę czy jest możliwość, że po podpisaniu aktu notarialnego (najwcześniej końcówka 2020) żona będzie w nowym mieszkaniu zameldowana a ja przez 5 lat w odziedziczonym? Proszę o poradę czy to możliwe oraz czy są jakieś inne rozwiązania prawne. Dziękuję

Aimar_21 napisał:
... Czy jest możliwość skorzystania z ulgi podatkowej (od spadku i darowizn) w mojej sytuacji? ...
Tylko do limitu kwoty wolnej.
Aimar_21 napisał:
... Wiem, że mógłbym skorzystać ulgi mieszkaniowej (PIT) przy sprzedaży mieszkania ze spadku i przeznaczeniu całych środków na nowe mieszkanie. ...
Jeśli spadkodawca nabył nieruchomość wcześniej niż pięć lat przed śmiercią w ogóle nie zapłacisz podatku przy jej zbyciu.

Dziękuję za odpowiedź. A czy w ogóle osoba z II grupy podatkowej może być całkowicie zwolniona od podatku od spadku?
Jak wyliczyć podatek należny w moim przypadku, jeżeli szacowana wartość nieruchomości to 120 000?. Pozdrawiam

Art. 7. Ustawy o podatku od spadków i darowizn, wysokość podatku - Art. 14. i następne.

Art.16. Ulga mieszkaniowa- na ten moment spełniam wszystkie warunki dla II grupy podatkowej żeby skorzystać z ulgi. Dodatkowo muszę być zameldowany przez 5 lat. Rozumiem, że w trakcie 5 lat nie mogę nabyć innej nieruchomości?

Jeśli spełnisz łącznie wszystkie warunki z Art. 16. ust. 2.

Powrót