ulga termomodernizacyjna a dotacja "czyste powietrze"

• Autor wątku Autor wątku agnes315
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

agnes315

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Moje pytanie dotyczy rozliczenia ulgi termomodernizacyjnej w zbiegu z ewentualną dotacją "czyste powietrze".
Podatnik uzyskał w 2024 roku dochód w wysokości 47000 zł (emerytura), a wydatki na termomodernizację wyniosły 30 000 zł. Przy uwzględnieniu ulgi termomodernizacyjnej w PIT-37 za rok 2024 nie wykorzysta całej kwoty przysługującego mu zwrotu podatku, ze względu na niski dochód, a tym samym brak podatku do zwrotu.
Podatnik złożył wniosek o dotację, jednak nie został on jeszcze rozpatrzony. Czy w przypadku, gdy dotację otrzyma, w pełnej kwocie wydatkowanych 30000 zł będzie musiał tę kwotę doliczyć do dochodu za 2025 rok i odprowadzić od tego cały podatek mimo, iż nie wykorzystał jego pełnej kwoty w roku 2024?
Przepis w tej sprawie jest niejasny i nie wiem, jak go zinterpretować:
"W sytuacji, gdy po dokonaniu odliczenia w złożonym zeznaniu, tj. po roku, w którym dokonano odliczeń otrzymany zostanie zwrot odliczonych wydatków na realizację przedsięwzięcia termomodernizacyjnego (np. z programu Czyste Powietrze, Mój Prąd), powstanie obowiązek doliczenia odpowiednio do dochodu za rok podatkowy, w którym otrzymano zwrot kwoty poprzednio odliczonej. Doliczenia do dochodu należy wykazać w przychodach zeznania składanego za rok podatkowy, w którym otrzymano zwrot/dofinansowanie (np.: w PIT-36 lub PIT-37). W takim przypadku dofinansowanie wykazujemy w pozycji „inne źródła”. Podatnik może również złożyć korektę za rok, w którym dokonano odliczenia".
Czy to oznacza, że podatnik sam decyduje, czy doliczyć 30000 do dochodu w przyszłym roku (co wiążę się z podatkiem 3600 zł), czy zrobić korektę PIT za ubiegły rok i oddać 2040 zł zwróconego podatku? Jak łatwo zauważyć druga opcja jest dużo korzystniejsza....

Powrót