ulga termomodernizacyjna a kredyt wzięty przez rodzica

• Autor wątku Autor wątku alunia_szuka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

alunia_szuka

Użytkownik
Odpowiedzi
37
Dzień dobry, sytuacja dość chyba nietypowa. Razem z rodzicami jesteśmy właścicielami domu w równych częściach (razem też mieszkamy). Założyliśmy ostatnio panele fotowoltaiczne skredytowane poprzez dostawcę prądu. Niestety okazało się, że najlepszą zdolność kredytową ma mój tata (emeryt) i przedstawiciel banku z nim podpisał umowę. Z racji tego, że przyłącza do domu są na mnie i to ja wnioskowałam do operatora o zrobienie paneli, to cała umowa i faktura przyszła na mnie, z adnotacją na fakturze, że zapłacono kredytem. I teraz moje pytanie.
1. Czy w tej sytuacji ja mogę wnioskować o ulgę termomodernizacyjną, jeśli z mojego konta będę spłacać ten kredyt (faktura jest na mnie)?
2. Czy ten kredyt będzie rodzajem darowizny?
Pozdrawiam serdecznie.

alunia_szuka napisał:
1. Czy w tej sytuacji ja mogę wnioskować o ulgę termomodernizacyjną, jeśli z mojego konta będę spłacać ten kredyt (faktura jest na mnie)?

Art. 26h. Ustawy o PIT:
1. Podatnik będący właścicielem lub współwłaścicielem budynku mieszkalnego jednorodzinnego ma prawo odliczyć od podstawy obliczenia podatku, ustalonej zgodnie z art. 26 ust. 1 lub art. 30c ust. 2, wydatki poniesione w roku podatkowym na materiały budowlane, urządzenia i usługi, związane z realizacją przedsięwzięcia termomodernizacyjnego w tym budynku, określone w przepisach wydanych na podstawie ust. 10, które zostanie zakończone w okresie 3 kolejnych lat, licząc od końca roku podatkowego, w którym poniesiono pierwszy wydatek.

Jeżeli Ty spłacasz całość kredytu, Ty w mojej ocenie możesz odliczać.

alunia_szuka napisał:
2. Czy ten kredyt będzie rodzajem darowizny?

A to już zależy od tego, na co się umówicie.

Dziękuję za informację. Pozdrawiam serdecznie.

Powrót