Ulga termomodernizacyjna kilka pytań z rozliczeniem - problem

• Autor wątku Autor wątku emswisnia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

emswisnia

Użytkownik
Odpowiedzi
40
Witam,

Mam kilka pytań odnośnie ulgi termomodernizacyjnej.
W 2019 roku wymieniałem okna na nowe gdzie zakup ten rozliczyłem w 2020 roku. W tym roku (2023) chciałbym wymienić ogrzewanie starego typu na pompę ciepła z panelami fotowoltaicznymi. Czy zakup ten będzie podlegał pod odliczenie ulgi termomodernizacyjnej czy przez to ze rozliczyłem wymianę okien w 2020 roku zablokowałem sobie możliwość odliczenia modernizacji ogrzewania w domu?

Niestety nie jestem fachowcem jeśli chodzi o przepisy rozliczania pit także prosiłbym o radę specjalistów :)

Tak, będzie podlegał do sumy łącznej 53 tys zł.

2022 - ostatni rok by zakończyć przedsięwzięcie termomodernizacyjne. Więc tak, możesz odliczyć o ile już zakończyłeś.

Przepis prawny:
Art. 26h. 1. Podatnik będący właścicielem lub współwłaścicielem budynku mieszkalnego jednorodzinnego ma prawo odliczyć od podstawy obliczenia podatku, ustalonej zgodnie z art. 26 ust. 1 lub art. 30c ust. 2, wydatki poniesione w roku podatkowym na materiały budowlane, urządzenia i usługi, związane z realizacją przedsięwzięcia termomodernizacyjnego w tym budynku, określone w przepisach wydanych na podstawie ust. 10, które zostanie zakończone w okresie 3 kolejnych lat, licząc od końca roku podatkowego, w którym poniesiono pierwszy wydatek.

Powrót