ulga termomodernizacyjna rozliczenie

• Autor wątku Autor wątku dawidbobola
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dawidbobola

Użytkownik
Odpowiedzi
120
Witam na tę ulgę przypada wymiana dachu okien i ocieplenie budynku w moim przypadku... Z tego co czytałem to jest limit do 53 tys., Jak ogarnąć ten temat skoro za sam dach wezmą 80 tyś a gdzie tu jeszcze reszta.pozdrawiam

Odliczasz tylko tyle ile jest limit czyli 53 tys. (nie tyś)

A można jednego roku odliczyć dach a na następny rok ocieplenie

Łączna kwota odliczenia kosztów dla jednego podatnika nie może przekroczyć w sumie 53 tys.

dawidbobola napisał:
A można jednego roku odliczyć dach a na następny rok ocieplenie

Odliczasz w roku poniesienia wydatku.
Limit kwotowy jest jeden na wszystkie lata.

Jedyna opcja zwiększenia (podwojenie limitu) to bycie w związku małżeńskim i posiadanie wspólnej nieruchomości.

@adik3 i był drugi małżonek miał odpowiednio wysokie dochody.

Czy moge odliczyc koszty wymiany pieca (nie wiem czy mozna tez material zuzyty do wymiany odliczyc?) jesli rachunki sa na mnie a w ksiedze wieczystej jako wlasciciel widnieje moja mama i tata. Tata zmarl 18 lat temu i jedyne co bylo zrobione to byla przeprowadzona sprawa spadkowa gdzie ustalono ze spadkobiercami jest moja mama, brat i ja. Niestety mama dalej nic z tym nie zrobila i nie wpisala tego do ksiag wieczystych. Czy ja w takim razie jestem wspolwlascicielem i moge tą ulge odliczyc? Czy koniecznie trzeba miec wpis do ksiegi?

Ostatnia edycja:
Podaję obowiązujący przepis prawny: Art. 26h ust. 1 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych: "Podatnik będący właścicielem lub współwłaścicielem budynku mieszkalnego jednorodzinnego ma prawo odliczyć od podstawy obliczenia podatku, (...) wydatki poniesione w roku podatkowym na materiały budowlane, urządzenia i usługi, związane z realizacją przedsięwzięcia termomodernizacyjnego w tym budynku, (...) które zostanie zakończone w okresie 3 kolejnych lat, licząc od końca roku podatkowego, w którym poniesiono pierwszy wydatek".

Ok ale czy w swietle prawa bez wpisu do ksiegi wieczystej jestem wspolwlascicielem?

bez wpisu do ksiegi wieczystej jestem wspolwlascicielem?

Każda nieruchomość powinna mieć swoją księgę wieczystą z której wynika, kto jest jej właścicielem lub współwłaścicielem.

Po 1. nieruchomość nie musi mieć księgi wieczystej
Po 2. wpis w księdze wieczystej nie określa właściciela
Po 3. w twojej zapewne jest ostrzeżenie o niezgodności treść KW z stanem faktycznym
Więc odpowiadając na pytanie: możesz skorzystać z ulgi jako współwłaściciel.

A czy jest mozliwosc odpisania ulgi termomodernizacyjnej jesli na mnie sa rachunki a ja nie mam dochodu. Rozliczam sie zawsze z mężem

Powrót