Ulotka informująca o promocji ze zdjęciem słynnej artystki

• Autor wątku Autor wątku allebazi76
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

allebazi76

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Mam pytanie dotyczące dwóch kwestii.

Przygotowujemy ulotkę informującą klientów o nowej promocji towaru, bedą cego w naszej ofercie. Nagrodą w konkursie są bilety dla dwóch osób na koncert słynnej artystki. Na ulotce umieściliśmy zdjęcie artystki z zespołem, które nasz grafik pobrał ze strony internetowej artystki. Jest to zdjęcie, które mozna sobie pobrać w 2 formatach na pulpit swojego komputera.

1. Czy złamiemy prawa autorskie wykorzystując takie zdjęcie na ulotce skoro można je swobodnie pobrać ze stron internetowej artystki (co prawda mowa jest o pulpicie komputera)?

2. Czy powinnismy mieć zgodę artystki na wykorzystanie jej wizerunku i osób z zespołu na naszej ulotce skoroz racji wykonywanego zawodu są to osoby publiczne?

3. Czy ewentualna zgoda organizatora koncertu na wykorzystanie zdjęcia na ulotce załatwia sprawę jeśli łamiemy przepisy prawa w pkt 1 i 2. Może powinniśmy się skontaktować bezpośrednio z artystką lub jej menadżerem, aby taką zgodę uzyskać?

Z góry dziękuję za odpowiedź i przepraszam jeśli analogiczne zagadnienie było jusz poruszone. Szukałam w dotychczasowych odpowiedziach, ale nie znalazłam, a chciałabym mieć absolutną pewność, że nie łamie prawa.

Witam,

Ad.1. Wygląda, że tak, bo zdjęcia były umieszczone do pobierania na własny użytek, państwo zaś chcą tego używać do działalności komercyjnej. Powinniście państwo uzyskać odpowiednią licencję na komercyjne użycie tego zdjęcia.

Ad.2. Zależy od kontekstu zdjęcia. Proszę się zapoznać się z Art.81 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Przepis prawny:
Art. 81.
1. Rozpowszechnianie wizerunku wymaga zezwolenia osoby na nim przedstawionej. W braku wyraźnego zastrzeżenia zezwolenie nie jest wymagane, jeżeli osoba ta otrzymała umówioną zapłatę za pozowanie.
2. Zezwolenia nie wymaga rozpowszechnianie wizerunku:
1) osoby powszechnie znanej, jeżeli wizerunek wykonano w związku z pełnieniem przez nią funkcji publicznych, w szczególności politycznych, społecznych, zawodowych;
2) osoby stanowiącej jedynie szczegół całości takiej jak zgromadzenie, krajobraz, publiczna impreza.

Ad.3. Zgodę na wykorzystanie zdjęcia powinniście Państwo uzyskać od autora lub właściciela majątkowych praw autorskich do zdjęcia. Może nim być organizator imprezy bądź artystka.

Powrót