ulotka- staż- znak firmowy?

• Autor wątku Autor wątku Neiloth
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

Neiloth

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
jestem na stażu w firmie, jednakże pracodawca zrywa ze mną umowę. Zrobiłam już kilka ulotek, prac graficznych, wizytówek..
Jestem autorką owych ulotek.. jedyną rzeczą, którą nie stworzyłam jest logo firmy. Czy mogę podpisać się pod swoją pracą.. umieścić inicjały.. cokolwiek..
Chciałabym w przyszłości zamieścić projekt owej ulotki w moim portfolio. Czy mam takie prawo?
Czy pracodawca ma później prawo zmieniać treść.. skład ulotki bez mojej zgody?
Czy muszę zostawić "ulotkę w stanie" gdzie można zmieniać położenie poszczególnych jej elementów? Czy mogę wręcz zablokować by utrudnić przebudowę mojego projektu?
Dzwoniłam w tej sprawie do Urzędu pracy, jednakże tam powiedzieli mi nie wiele.. tylko tyle ze do nich nie należą te ulotki.. że to jest sprawa pomiedzy mną a pracodawcą..
Co mogę zrobić w tej sprawie..
Z góry dziekuję za pomoc.. ;)

to zalezy jak w umowie o prace (masz umowe o prace?) nakreslony jest zakres twoich obowiazkow, jesli produkowanie ulotek itp nalezy do twoich obowiazkow to pracodawca ma do nich prawo autorskie
Przepis prawny:
Art. 12. 1. Jeżeli ustawa lub umowa o pracę nie stanowią inaczej, pracodawca, którego pracownik stworzył utwór w wyniku wykonywania obowiązków ze stosunku pracy, nabywa z chwilą przyjęcia utworu autorskie prawa majątkowe w granicach wynikających z celu umowy o pracę i zgodnego zamiaru stron.

Powrót