Ultimo - dług sprzed 15 lat/ Porada

• Autor wątku Autor wątku Modelarz77
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Modelarz77

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam.
Chciałbym prosić o informację/poradę - co dalej, czy jest sens walczyć, jak, do kogo itd...
Auto nabyte w 2000r , we wrześniu, w komisie.
Umowa podpisywana była z firmą D. jednak raty wpłacane były do nieistniejącego już BRE banku.
Całościowa kwota spłaty miała wynieść około 32-35 tyś
Mam dowody wpłaty na kwotę 17.500 tyś.(24 raty)
Po 2 latach spłacania nastąpiły problemy zdrowotne i w konsekwencji finansowe.
Myśląc, iż mniejszym złem, będzie oddłużanie mieszkania zaniechałem wpłat do banku...i jak to historia pokazuje, później już było tylko gorzej.
Od niedawna zaczęliśmy z Małżonką odbijać się od dna( w dużej mierze za jej aktywnością zawodową) okazało się, iż zblokowano jej konto bankowe na kwotę ponad 60.000 ( moje puste konto także)
Wizyta u komornika kończy się otrzymaniem pism o zajęciu/egzekucji oraz wnioskiem o odblokowanie konta w banku( by była możliwość opłacania e faktury za media)
Komornik także podał nr. kontaktowy do Ultimo.
W tym samym terminie nadeszło awizo a w nim:
-Postanowienie o ust. opł. za odnalezienie majątku dłużnika na prawie 3000
-Zawiadomienie o zajęciu rachunku
-Sądowy nakaz zapłaty na rzecz Ultimo z 2010r.(Sad Rej. dla m-sta Wa-wy/ I wydźiał Cywilny) na kwotę 33tyś + 3000,- odsetek + koszty postępowania 2400,-
- Zajęcie rocznych zeznań podatkowych( zwrot podatku)
- Zawiadomienie o wszczęciu egzekucji
- Zajęcie wynagrodzenia
Kolejno otrzymaliśmy u komornika informację, iż dług został zakupiony przez ultimo w 2008r. W 2010 odbyła się sprawa, na której nie byliśmy, w 2012 umorzono sprawę komorniczą( nie mógł znaleźć dłużników)
Co jest dziwne, ponieważ Żona jest zatrudniona w tej samej firmie od 2005r. i niemal od razu na umowie stałej.
Reasumując długu było 35tyś, spłacona połowa a w pismach od komornika kwoty przedziwne:
Należność główna 33tyś.
Odsetki 25 tyś.
Koszty zastępstwa w procesie - 1500,-
Koszty zastępstwa w egzekucji - 900,-
opłata egzekucyjna 4600,-
Wydatki gotówkowe 159,02,-
Komornik zajmuje połowę wynagrodzenia Małżonki/ dziś zanieśliśmy pismo o odblokowanie konta(komornik już połowę pensji zajął)
Kolejna ciekawostka, dziś próbowaliśmy w Mbanku(były Bre) uzyskać odpis umowy jaką zawarliśmy(bo tam wpłacaliśmy raty) i odsyłano nas do 11 różnych osób, szukali nas po PESEL - i w rejestrze banku nie istniejemy, jakby nas tam w ogóle nie było. Otrzymaliśmy dwa adresy, pod które mamy się udać bo jak stwierdzono cytuję" na miejscu więcej zdziałamy jak via tel.
Małżonka zadzwoniła do Ultimo, odebrała miła Pani - jednak aby w ogóle rozmawiać zażądała peselu( chcieliśmy się dowiedzieć skąd te kwoty) W pewnym momencie wspomniała o jakimś "kolejnym" długu od BRE na kwotę 17tyś zł. Żona oburzona zapytała jak to? Przecież my nie braliśmy 2ch aut !
Po czym stwierdziła, że jej się system "zwiesił" i żeby zadzwonić w innym terminie. Od razu zacząłem przeszukiwać sieć i wpadłem na Państwa Forum.
Niestety, te wszystkie zagwozdki prawne są mnie kompletnie obce, pomimo iż w szukarce dałem hasło Ultimo nie znalazłem przypadku jaki ja przedstawiłem.
Raz jeszcze uprzejmie proszę o informację/ poradę - co dalej robić ? Z góry natomiast przepraszam za chaos w tekście, ale nie jestem tego bardziej technicznie ująć

Pozdrawiam.

Powrót