Ultimo dług z 1999-2000

• Autor wątku Autor wątku dar70
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dar70

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, w roku 1999 zawarłem umowę na dostarczanie sygnału telewizji satelitarnej z Cyfra+, umowa była zawarta na 1 rok. W ciągu trwania umowy doszło do zaniechania opłat. Tym samym Cyfra + przerwała dostawę sygnału telewizyjnego przed zakończeniem rocznej umowy. Do roku 2010 była cisza.W roku 2010 otrzymałem wezwanie do zapłaty zadłużenia wobec Cyfra+ lecz nadane przez firmę Ultimo z informacją o nabyciu rzekomego długu. Otrzymuję co jakiś czas pisma zachęcające do spłaty na "atrakcyjnych" warunkach oraz nękania telefoniczne. W w/w pismach ciągle straszą sądem itd. Ostatnio nawet otrzymałem pismo o przekazaniu sprawy jakiejś rzekomej Kancelarii Prawniczej. Teraz znowu od Ultimo straszące że to ostatnia moja szansa. Nie mam żadnego wyroku sądowego i korespondencja którą otrzymuję pozostaje bez odpowiedzi z mojej strony. W rozmowach telefonicznych oświadczam iż nie mam żadnego zobowiązania wobec w/w Ultimo.
Proszę o poradę:
-Czy w powyższej sytuacji napisać im pismo o nie uznaniu długu ?
-Czy tez czekać na rozwój wydarzeń ?
Umowa była zawarta do 2000 roku więc jest już ok. 11-12 lat przedawnienia. -Czy ma znaczenie że Ultimo zaczęło mnie nękać ok. 2010 roku czyli ok.8 lat od wygaśnięcia umowy ?
z góry dziękuję i pozdrawiam

Witam, właśnie czytałem i nie znalazłem przypadku podobnego do mojego. Zazwyczaj dochodziło do uznania długu. Ja go nie uznałem i liczę na fachowa poradę. Myślę że postępuję właściwie , choć kto wie co w trawie piszczy.:)

Wyślij list polecony za potwierdzeniem odbioru, że dług jest przedawniony a w przypadku wystąpienia na drogę sądową zarzut przedawnienia zostanie podniesiony przed Sądem. Dopóki otrzymujesz tylko listy zwykłe nie ma paniki. Musisz być czujny jak otrzymasz list polecony.

marcel20 napisał:
Wyślij list polecony za potwierdzeniem odbioru, że dług jest przedawniony a w przypadku wystąpienia na drogę sądową zarzut przedawnienia zostanie podniesiony przed Sądem. Dopóki otrzymujesz tylko listy zwykłe nie ma paniki. Musisz być czujny jak otrzymasz list polecony.
Masz na myśli list polecony z Ultimo czy z sądu ? Z sądu to rozumiem, a jeśli z ultimo to dlaczego ma to znaczenie?

dar70 napisał:
Masz na myśli list polecony z Ultimo czy z sądu ? Z sądu to rozumiem, a jeśli z ultimo to dlaczego ma to znaczenie?

Może to być wezwanie do zapłaty, nie odbierzesz i przekażą sprawę do Sądu.

Powrót