Ultimo i nakaz zapłaty

• Autor wątku Autor wątku karolincia90
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

karolincia90

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Hej :) a ja mam takie pytanie bo zastanawiam się co robić... mianowicie: Ultimo wniosło pozew do sądu o zapłatę przedawnionego długu z tym że podzielił go sobie na dwie części, od pierwszego przyszedł nakaz zapłaty - wniosłam od niego sprzeciw z uwagi na przedawnienie, odbyła się rozprawa wyrok na moją korzyść, już uprawomocniony. Teraz czekaliśmy na termin drugiej rozprawy (bo sprzeciw na ich pozew poszedł już pod koniec grudnia) a tu zamaist info o rozprawie przyszło pismo od nich o cofnięcie pozwu bez zrzeczenia się roszczenia, no i sąd wyraził na to zgodę. Ale to przecież nie kończy sprawy i potem mogą znów się opomnieć o tą część długu! Myślicie że warto pisać zażalenie?? Cos to da w ogole czy lepiej sie nie bawic juz, a w razie czego miec podkladke że pierwsą część długu uznano za przedawnioną??
Gdzies wyczytałam cos takiego ,, W konsekwencji mojego sprzeciwu Ultimo wycofało pozew na co ja złożyłam zażalenie które zostało odrzucone przez sąd który stwierdził,że wycofanie pozwu jest dla mnie korzystne. W zażaleniu napisałam tak:Pozwany nie wyraża zgody na wycofanie pozwu bez zrzeczenia się dochodzonego nim roszczenia.Zgodnie z art 355 parag1 kpc zakończenie procesu postanowieniem o umorzeniu nie daje gwarancji definitywnego zakończenia sporu.Napisałam również o tym,że nie można wykluczyć że złożą kolejny pozew o nakaz albo odsprzedadzą dług.Odpowiedź była jak opisałam powyżej z wyjaśnieniem,że powód w każdej chwili może wy6cofać pozew.Było również napisane,że na powyższe postanowienie sądu okręgowego nie przysługuje zażalenie.Odwołanie było skierowane do sądu okręgowego za pośrednictwem rejonowego."
więc nie wiem czy opłaca sie pisac zazalenie skoro sad cos takiego komus juz odrzucil. Jak myslicie?????

RE: Ultimo i nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym

Następnym razem niech sprzeciw podpisze radca prawny. Ultimo nawet przy cofnięciu pozwu zapłaci koszta - co jest niemalże 100% gwarancją że więcej nie odważą się na ten numer i tobie po prostu zapomną

Powrót