Ultimo, kredyt bez umowy i komornik na głowie

• Autor wątku Autor wątku tmwstw
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tmwstw

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam serdecznie użytkowników forum. Mam ciekawy problem. Dowiedziałem się od swojego pracodawcy o zajęciu wynagrodzenia - praktycznie podczas wizyty u komornika dowiedziałem się o tytule wykonawczym i nakazie zapłaty w post. upominawczym oraz klauzuli wykonalności orzeczonej przez Sąd Rejonowy (e-sąd).
Po kontakcie z firmą Ultimo dowiedziałem się, że chodzi sprawę jakiegoś kredytu. Ponieważ od wielu lat mam problemy mieszkaniowe i nie posiadam adresu stałego zamieszkania - nigdy nie doręczono mi żadnych pism. Praktycznie zupełnie nie wiem o co chodzi i komornika na karku.
Miła pani w Ultimo stwierdziła, że w umowie kredytu zobowiązałem się do podania zmiany miejsca zamieszkania o ile taka zmiana zaistnieje.
Poprosiłem o dokumenty dotyczące sprawy, nakazy zapłaty wydane przez sąd i kopię umowy kredytowej. Jednak Ultimo nie ma umowy kredytowej dotyczącej sprawy.
Na jakiej podstawie dostałem nakaz zapłaty? Jaki dług kupiła firma Ultimo od firmy kredytowej, jeśli nikt nie jest w stanie przedstawić podpisanej przeze mnie umowy? Gdzie jest hipotetyczna umowa? Czy sąd mógł wydać nakaz zapłaty bez obejrzenia umowy kredytu?

W sprawie polecałbym złożyć w sądzie wniosek o doręczenie nakazu zapłaty lub/i wniosek o przywrócenie terminu do złożenia sprzeciwu od nakazu zapłaty.
Bardzo prawdopodobne jest to, że roszczenie z umowy kredytu jest już przedawnione (okres przedawnienia to 3 lata od daty wymagalności).

Ma Pan na to 7 dni od chwili dowiedzenia się o egzekucji komorniczej.

W skrócie mówiąc sąd mógł wydać nakaz zapłaty bez "obejrzenia" umowy kredytu. Jeżeli złoży Pan sprzeciw to sprawa trafi na rozprawę (do sądu właściwego) i będzie rozpatrywana z uwzględnieniem Pana zarzutów.

1. to co kolega wyżej, trzeba wnieść o "przywrócenie terminu ew. o doręczenie nakazu zapłaty na właściwy adres, gdyż pod wskazanym nie mieszkam od x lat, wskazać na to dowody, najlepiej byłoby to zrobić logując się do systemu e-sądu, jednocześnie wnieść o wstrzymanie wykonalności do czasu przywrócenia terminu".

2. nakaz został wydany w oparciu o twierdzenia powoda i zapewne wyciąg z ksiąg funduszu, który jest dowodem istnienia wysokości wierzytelności, o ile dłużnik jej nie ZAKWESTIONUJE.

Ps. na przyszłość proszę pamiętać o tym, że ma pan kredyt i go nie spłaca, a więc trzeba wierzycieli informować o zmianie adresu, co zapewne wynikało z treści umowy...

tmwstw napisał:
Czy sąd mógł wydać nakaz zapłaty bez obejrzenia umowy kredytu?
Oczywiście.
W postępowaniu elektronicznym dowodów do pozwu nie trzeba załączać.
Przepis prawny:
Art. 50532. § 1. W pozwie powód powinien wskazać dowody na poparcie swoich twierdzeń. Dowodów nie dołącza się do pozwu.

Powrót