Ultimo/Provident

• Autor wątku Autor wątku Tgrk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Tgrk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Brałem pożyczkę w providencie w 2008 roku, nie odbierałem od ultimo żadnych telefonów pytali o mnie to mówiłem że pomyłka. W 2015 roku otrzymałem sądowy nakaz zapłaty. Złożyłem sprzeciw przedawnienia i umorzenia w całości. Otrzymałem pismo z sądu o umorzeniu postępowania, powód ultimo wycofało pozew - nakaz zapłaty. Miesiąc ciszy i znowu otrzymuje telefony, smsy, listy. Nie chcieli pieniędzy, a nagle dalej chcą.
Co zrobić żeby się odczepili?
Pozew cywilny, stręczycielstwo, nękanie?
Za spokój mam ponieść koszty adwokata?

Tgrk napisał:
znowu otrzymuje telefony, smsy, listy
To, że dług jest przedawniony, nie znaczy, że nie istnieje. W dalszym ciągu jesteś Dłużnikiem i Wierzyciel ma prawo upominać się o swoje. Kwestia tego jak uporczywie to robi.
Tgrk napisał:
Zwróć to, co pożyczyłeś, przecież to proste.

Tgrk napisał:
stręczycielstwo
Serio?
Wikipedia
Stręczycielstwo – nakłanianie innych osób do prostytucji, w wielu państwach uznane za działanie karalne w rozumieniu prawa karnego.
W Polsce stręczycielstwo jest przestępstwem, określonym w art. 204 § 1, a także § 3 Kodeksu karnego, zagrożonym karą do 3 lat pozbawienia wolności. Kara surowsza (od roku do 10 lat pozbawienia wolności) przewidziana jest w wypadku, kiedy osoba uprawiająca prostytucję jest małoletnia.

Tgrk napisał:
SMS i listy ci przeszkadzaja? Jakiś nerwowy jesteś :)
W razie telefonu mów że już dajesz właściwą osobę - i połóż telefon obok włączonego telewizora. Potem zobaczysz ile wytrzymał koleś/panienka na słuchawce :)

Powrót