Ultimo

• Autor wątku Autor wątku Anna3322
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Anna3322

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam
Na początku października br, otrzymałam od komornika pismo o Zajęciu wynagrodzenia za pracę, na wniosek Ultimo Portfolio Investment, na podstawie Nakazu zapłaty w post. upominawczym Sądu Rejonowego w Lublinie z dnia 13.09.2010, zaopatrzonego w klauzulę wykonalności z dnia 12.11.2010.
Wezwania do sądu nie otrzymałam, nie jestem pewna co to za zadłużenie.
Znalazłam pismo ze stycznia 2009 od Ultimo spółka zoo we Wrocławiu o zmianie wysokości odsetek- "Szczegóły zadłużenia: Umowa o świadczenie usług telekomunikacyjnych z Polską Telefonią Cyfrową". Umowa została zawarta w grudniu 2004 roku na czas określony-2 lata.
Nie mam stałego zameldowania, często zmieniam miejsce zamieszkania. Pisma odbiera moja mama.
Czy ten dług jest przedawniony? Czy można coś zrobić w związku z tą sprawą?

Należało po piśmie od komornika próbować przywrócić termin na wniesienie sprzeciwu do nakazu zapłaty. Teraz pozostaje zapłacić.

Nawet jeżeli pismo odebrała moja mama, a ja je otrzymałam później?

To oceni sąd, wydaje się jednak, że nie jest to powód do przywrócenia terminu. Możesz spróbować wnieść do sądu pismo z prośbą o przywrócenie terminu. Z pisma musi wynikać, że o wydanym nakazie zapłaty dowiedziałaś się nie więcej niż 7 dni od dnia sporządzenia tegoż pisma i jego wysłania do sądu. Drugie pismo powinno zawierać sprzeciw z powołaniem się na przedawnienie roszczenia. Wyślij to wszystko razem i czekaj na rozstrzygnięcie. Niestety komornik będzie robił swoje, aż do czasu rozpoznania sprawy przez sąd.

Dobrze gdybyś do pisma o przywrócenie terminu dołączyła jakieś dowody nieprzebywania w miejscu, gdzie pismo zostało wysłane (umowa o pracę w innym mieście lub coś podobnego).

Ostatnia edycja:
Powrót