UM O Dzieło - dziwna sprawa

• Autor wątku Autor wątku kiczi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kiczi

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Na poczatek szacunek dla autorów tego forum :ok: naprawde swietne źródlo wiedzy

Moje pytania dot UM O DZIEŁO. Jako, że nigdy nie wiązałem się z zlezeniodawcą tego typu umową boję się, że moja decyzja może mnie teraz troche kosztować.

Zacznę od początku. Zgłosiłem się na rozmowe kwalifikacyjna w sprawie pracy (fizycznej). Pracodawca oferuję powiedzmy 6zł na godz i UM. O DZIEŁO.
:?: (czy to nie dziwne polaczenie)

No dobrze. Zgodzilem się. Pracuje już 3 dzień. Narazie umowy nie sporządziliśmy. Po jakim czasie pracodawca powinien podpisać ze mną umowę? Lub czy to ja powinienem o nią pierwszy wystąpić????

Pracodawca naciska na zostawanie po godzinach i robienie nadgodzin. Prowadzi liste obecności (przepracowanych godzin). W jakis sposob rozliczane sa nadgodziny w um o dzelo???? :what:

Jakie sa konsekwencje jeli w chwili obecnej podziekuje mu za wspolprace????

Umowa o dzieło jest umową cywilną i nie mają do niej zastosowania przepisy kodeksu pracy. Tak że nie może być mowy o żadnych godzinach nadliczbowych. Po prostu wykonujący dzieło ma poświęcić pracy (czyli dziełu) tyle czasu ile ono wymaga. Umowa nie musi nawet zostać zawarta pisemnie, ale warto w takiej formie to zrobić dla celów dowodowych. Umowę można zawrzeć zarówno przed wykonaniem jak i po wykonaniu dzieła. W każdej chwili można odstąpić od wykonania dzieła i należy się wynagrodzenie ustalone w umowie, proporcjonalnie do wykonanej pracy (z pewnymi modyfikacjami). Ale z tego opisu wynika że to raczej jest świadczenie umowy o pracę, niezależnie od tego jak nazywa to pracodawca.

Crusty25 ----- dziekuje tobie bardzo za wyjasnienie.

Tak czy siak wystapie do mojego zleceniodawcy o umowe na pismie, ponieważ wlasciwie nie mam zadnych namacalnych dowodow ze wykonuje u niego prace.
W kazdym momencie moze mi powiedziec, ze mi juz dziekuje bo np sie rozmyslil.... a dotychczas wykonana praca nie satysfakcjonuje go i wypłaci np polowe stawki.

Powrót