Umawianie się na cenę netto

• Autor wątku Autor wątku Cezar11111
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Cezar11111

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam mam pytanie.
Zamawiem w firmie rekwizyt jednak nie zwróciłem uwagi na cenę podana w netto.
Żadna umowa nie jest napisana kontaktujemy się tylko przez maile. Które są poniżej.
Czy strona sprzedająca rekwizyt może ustalać cenę w netto?
Czy to jest normalne bo szczerze mówiąc to moje pierwsze zamówienie . I po prostu nie zwróciłem na to uwagi sądząc że jest to cena całkowita.

Po aktualizacji wycena na persze spadła do kwoty 3970zł netto. Bardzo proszę o informację zwrotną co do Państwa decyzji.

Witam
akceptujemy. Czy bedzie trzeba wyslac przed wplate np za materialy ?
czekamy jeszcze na wycene drabin, chcilibysmy miec calkowity kosztorys.
Pan Odolanski powiedzial ze bedzie gotowy okolo na dzis.
Pozdrawiam Cezary

Dziękuję za maila Panie Cezary. Oczywiście sfinalizujemy sprzedaż i wystawimy Panu dokument na resztę kwoty. Proszę tylko o informację czy chce Pan fakturę (poproszę o podanie dodatkowo NIPu) czy paragon.
Przypominam tylko, mail w załączniku, że wycena którą Panu podawałam i którą Pan zaakceptował, była w kwocie netto 3970zł, czyli brutto 4883,10zł. Wpłacili Państwo 1000zł czyli obecnie wystawimy Panu dokument (paragon lub fakturę jak Pan zadecyduje) na kwotę 3883,10zł.

Oczywiście że może. To ty nie przeczytałeś dokładnie oferty.

Czy strona sprzedająca rekwizyt może ustalać cenę w netto?
Może, jeśli zostanie to wyraźnie zaznaczone. W tym przypadku zostało:

Po aktualizacji wycena na persze spadła do kwoty 3970zł netto

W rozliczeniach b2b podawanie cen netto jest dość powszechne - sprzedawca może domniemywać, że nabywca jest podatnikiem vat.

Jeśli nie jesteś przedsiębiorcą to sprzedawca ma obowiązek przedstawić ofertę w cenach brutto.

Powrót