Umieszczanie piosenki na portalu Myspace

• Autor wątku Autor wątku kasidelvar
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kasidelvar

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
piszę z pewnym zapytaniem dotyczącym zespołu muzycznego, którego jestem członkiem i założycielem.

Jeżeli współautorem piosenki jest jakaś osoba, z którą kiedyś grałem w jednym zespole przy czym ta osoba z własnej woli odeszła z zespołu a zespół po jej odejściu zmienił nazwę (zaznaczam, że to był zespół garażowy nie rejestrowany prawnie ani nie posiadający żadnych prawnych dokumentów na jego istnienie, ani też żadnych wydanych płyt, singli i temu podobnych). Ja chcę tę piosenkę mimo, że już była publicznie wykonywana na koncertach wrzucić nieodpłatnie na portal Myspace (jestem współautorem piosenki). Wykonana i nagrana w studiu jest ona całkowicie przeze mnie i członków obecnego zespołu (skład zespołu właściwie zmienił się o jednego członka, który z niego odszedł, zatem w poprzednim "wspólnym" wykonywaniu piosenki brały udział 4 osoby, a w obecnym studyjnym nagrywaniu 3 osoby ze starego składu).

Pytanie brzmi, czy potrzebuję zgody tego współautora na umieszczenie tej piosenki w internecie? "Kolega" postanowił odejść z zespołu około 7 miesięcy temu nie pozostawiając żadnych wskazówek jakoby wykonywanie, nagrywanie i publikowanie tej piosenki bez niego było sprzeczne z jego intencjami. Oczywiście, gdy umieściliśmy piosenkę na Myspace, "kolega" odezwał się po długowiecznej ciszy prezentując swoje zastrzeżenia, dlatego piosenka została tymczasowo usunięta z portalu Myspace.

Oczywiście w sekcji "kompozycja" na Myspace wymieniliśmy kolegę - współautora piosenki.

Nie wiem czy to ważne, ale piosenka została skomponowana około dwóch lat temu.

Z góry dziękuję za odpowiedź i radę z perspektywy prawnej :)

Pozdrawiam
Ł.K.

Ostatnia edycja:
Chciałbym jeszcze zadać jedno pytanie dotyczące zaistniałej sytuacji. Czy piosenkę można dzielić na autorstwo poszczególnych jej fragmentów? Na przykład jeżeli kolega jest autorem akordów w refrenie, to czy zmieniając je i wykonując piosenkę z nowym refrenem, kolega jest pozbawiony wszelkich roszczeń do tej piosenki?

Ł.K.

Ostatnia edycja:
Powrót