Umieszczanie zdjec w filmach na YouTube/ Instagram

• Autor wątku Autor wątku ariart
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

ariart

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Cześć!

Czy montując własne filmy na YT/IG, mogę wstawiać różnego rodzaju pomocnicze zdjęcia/ screeny z filmów jako np. wstawki skojarzeniowe z poszczególnymi słowami, które wypowiadam? Coś na zasadzie mashup'ów, gdzie są kadry/zdjęcia z setek różnych źródeł?

Filmy mają charakter informacyjno-edukacyjny, a umieszczane przykładowe zdjecia-piktogramy nie mają związku z ich tematyką, jedynie np. dosłowne skojarzenie ze słowem. Zdobywanie kilkuset pozwoleń autorskich dla jednego filmu jest raczej nierealne, ale nie mogę znaleźć nigdzie klarownej odpowiedzi, czy to jest wymagane. A może jest jakiś sposób na obejście tego (np. zasłanianie oczu w przypadku postaci)?

Podobno nie ma głupich pytań, ale proszę o wyrozumiałość i dziękuję z góry za pochylenie się nad tematem i ewentualną pomoc! Pozdrawiam!

Dodam jeszcze, że czytałem o prawie cytatu, ale nadal jest to dla mnie nieklarowne. Może podam przykładowy fragment scenariusza:

Film nt odżywiania; własne nagrania; jako lektor czytam: "(...)ponad milion osób cierpi na te chorobę(...)" i w rogu wideo wstawiam np. twarz Igi Świątek i 6 twarzy Ziobry, symbolizujące milion, słowo cierpienie obrazuję jakimś zdjęciem np. kogoś kto uderza malym palcem w futryne, a chorobę jeszcze innym skojarzeniem obrazkowym.

Czy tu muszę stosować prawo cytatu z podawaniem źródeł i autorów każdego ze znalezionych zdjec/kadrów?

To nie jest cytat ze wszystkimi z tym związanymi konsekwencjami.

LeszsekS napisał:
To nie jest cytat ze wszystkimi z tym związanymi konsekwencjami.

Dziękuję Ci za odpowiedź. Wobec tego taka forma publikacji nie kwalifikuje sie nigdzie indziej i nie narusza praw autorskich? Mogę ją realizować?

Zawsze na korzystanie z cudzych utworów należy mieć odpowiednie zezwolenie, temat tutaj omawiany do bólu !!!

Powrót