umieszczenie linku do legalnego pliku

• Autor wątku Autor wątku ewa_wr
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

ewa_wr

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam!
Czy legalne jest umieszczenie na swojej stronie linku do legalnego pliku? Chodzi o pliki mp3, avi itp. ktore znajdują się na stronach domowych autorów w dziale typu "do pobrania". Na stronie umieszcze rowniez adres źródłowy strony autora.

Czy autor, ktory na swojej stronie umieszcza pliki do pobrania zezwala tym samym na umieszczenie bezposrednich do nich linków?
Chodzi o to, aby na mojej stronie, klikajac w link od razu wyskoczyło okienko pobierania.

Proszę o szczegółową odpowiedź, mile widziany dokładne art. mówiące o tym.

Z góry dziękuję!

Nie ma artykułu mówiącego o tym.

Proszę zobaczyć czy na stronie nie ma wypisanej licencji na te pliki.

[cytat:28bd6wcu]Czy autor, ktory na swojej stronie umieszcza pliki do pobrania zezwala tym samym na umieszczenie bezposrednich do nich linków?[/cytat:28bd6wcu]
Nie jest to jednoznaczna. Jednak postęp interenetu jest tak duży, że powinien się z tym liczyć i być może milcząco pozwala.

Załóżmy jednak sytuacje, że może chodzić mu np o to aby jak najwięcej osób odwiedzało jego stronę, klikało na reklamy etc - podanie tylko bezpośredniego linku do pliku omija stronę główną - co nie leży w jego interesie.

Dlatego warto poszukać licencji na jakiej te pliki sa udostępnianiei jaka jest wola ich autora.

Zwłaszcza, ze takie hotlinkowanie zjada transfer jemu, a nie Tobie.

Dziekuje za odpowiedz.
ps. "zjada transfer jemu" -> wydaje mi sie, ze autor udostepniając swoje pliki chce aby je sciagac i zapoznac sie z nimi, a logiczne jest to ze idzie to przez jego transfer. Przeciez nie mogę sciagnac tego pliku i umiescic na swojej stronie, zeby szlo przez moj transfer -> to wlasnie jest nielegalne (tak czytalam).

Ale jak zamieszczam, coś na mojej stronie, to prawdopodobnie chcę, zeby było to ściągane z tej strony własnie, żeby ściagający mógł poczytac informację o mnie, o zespole, o osiągnięciach...

Zastosuj się do rady Coldera:
[cytat:2jzc933w]
warto poszukać licencji na jakiej te pliki sa udostępnianiei jaka jest wola ich autora
[/cytat:2jzc933w]
.

Powrót