Umieszczenie treści zadania na stronie www

• Autor wątku Autor wątku mbppaw
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mbppaw

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Dzień dobry.

Czy legalnym jest umieszczenie na swojej stronie internetowej treści zadania matematycznego ze zbioru zadań, który nota bene nie jest już drukowany?

Dziękuję.
M.

To zależy w jakim kontekście i z jaką treścią mamy do czynienia.

Chodzi o stronę z zadaniami i ew. rozwiązaniami. Chcę przytoczyć treść i podać ew. sposób rozwiązania. Odwołam się do źródła.
M.

No dobra.
A gdybym chciał zarabiać na tej stronie, to czy jak zmienię dane w zadaniu i poprzestawiam słowa, to czy będzie to legalne? Wtedy nie będę powoływał się na źródło. Źródło mogę podać jako zasób do dalszych ćwiczeń.

mbppaw napisał:
... to czy jak zmienię dane w zadaniu i poprzestawiam słowa, to czy będzie to legalne? ...
To będzie opracowanie cudzego utworu ze wszystkimi z tego wynikającymi konsekwencjami. Korzystanie z Prawa cytatu nie zabrania komercyjnego korzystania.

Ale co to znaczy? Czytałem w sieci że trzeba mieć zgodę twórcy, aby opracować utwór i wydać. Ja chcę zarabiać na stronie z zadaniami i żeby mieć od czego zacząć, zanim napiszę własne zadania chcę spreparować czyjes zadania. Spreparowac w taki sposób, żeby podobieństwo było ledwo zauważalne. To też będzie opracowanie?

Nie ma jasno określonej granicy między opracowaniem a inspiracją, jest to ocenne indywidualnie.

Powrót