umorzenie egzekucji dłużnikowi

• Autor wątku Autor wątku darusiaa2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

darusiaa2

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam. Mam pytanie odnosnie umorzenia egzekucji na wniosek dłużnika. Może opisze cała sytuacje jak wygląda, więc moj partner placił alimenty na dziecko, stracil prace, wiec nie placil, od roku pracuje i komornik zajal mu wynagordzenie, teraz obecnie zabiera alimenty bierzace, na wikipedi wyczytalam, ze Organ egzekucyjny zawiesza postępowanie na wniosek:
dłużnika gdy sąd uchylił natychmiastową wykonalność tytułu lub wstrzymał jego wykonanie albo dłużnik złożył zabezpieczenie konieczne według orzeczenia sądowego do zwolnienia go od egzekucji. Wiec moje pytanie brzmi, jak mniej wiecej powinien wygladac taki wniosek do sądu i co powinien zawierac, oraz czy te zabezpieczenie, ktore podobno ma byc rownowarte kwocie 6sciu alimentów, to czy wtedy przez te 6 mies nie bedzie trzeba placic alimentów czy normalnie trzeba będzie płacic. Dziekuje za odpowiedź.

Partner powinien porozmawiać z komornikiem. Zabezpieczenie, o którym piszesz to alimenty x 6 + 15% tej kwoty - na koszty komornicze.
Składa się je na koncie Sądu i upoważnia komornika do ich wypłacania Matce dziecka, w razie, gdyby powstała zwłoka w ich płatności matce.
Od tej chwili dłużnik może płacić bezpośrednio matce, a egzekucja z wynagrodzenia zostaje zdjęta. Ale musi płacić. Te alimenty 6-miesięczne pozostają niejako W REZERWIE komornika

Dziekuje za odpowiedź. Jeszcze jedno pytanie, czy przed wpłata na konto sądu musze jakis wniosek do sądu pisac o umorzenie tego komornika?

Przepis prawny:
Art. 883. § 1.Zajęcie jest dokonane z chwilą doręczenia wezwania dłużnikowi zajętej wierzytelności.
§ 2.Jednakże dłużnik może żądać umorzenia egzekucji co do świadczeń wymagalnych w przyszłości, jeżeli uiści wszystkie świadczenia wymagalne i złoży do depozytu sądowego sumę równającą się sumie świadczeń periodycznych za sześć miesięcy, z równoczesnym umocowaniem komornika do podejmowania tej sumy. Komornik skorzysta z tego umocowania, gdy stwierdzi, że dłużnik popadł w zwłokę z uiszczeniem świadczeń wymagalnych; równocześnie wszczyna z urzędu egzekucję.

U komornika również próbowano mnie wprowadzić w błąd.
Należą się same "gołe" alimenty, i takowe należy złożyć do depozytu.
Ponadto w związku z orzeczeniem Sądu Najwyższego z 27 lutego 2008 r. (sygn. akt III CZP 153/07) nie trzeba składać wniosku o zezwolenie sądu przewidziane w art. 6932 § 1 k.p.c. Z tym musiałem się wykłócać w sądzie, ale na koniec i tak prezes sądu mówił, że mam zrobić tak jak uważam za słuszne, a dopiero potem sędzia decyduje czy to zgodne z prawem.
Innymi słowy zdobyć numer konta, wpłacić tam pieniądze, umocować w sądzie komornika, z tymi papierami i wnioskiem o umorzenie do komornika i już po egzekucji. 2 miesiące temu to sprawdzałem.

tak wiec jakby ktos jeszcze był zainteresowany tym tematem, rzeczywiscie byłam w sądzie i sprawa wygląda tak, nalezy złozyc do wydziału cywilnego wniosek o złozenie depozytu sądowego w dwóch egzemplarzach i odpis sygnatury akt, przy tym zapłacic 100 zł i czekac na rozpatrzenie wniosku, potem jeżeli sąd zadecyduje ze mozna wplacic ten depozyt, trzeba zapłacic 6scio krotnosc alimentów i upowaznic do zajecia tego depozytu komornika, w razie zwłoki w placeniu, i potem postanowienie sadu dostarczyc do komornika. i zadnych dodatkowych kosztow komorniczych, poniewaz komornik biorac bierzace alimenty bierze rowniez koszty komornicze.

ile można czekać na odpowiedź tego wniosku? złożyliśmy go w marcu i do tej pory zadnego odezwu

Powrót