Umorzenie egzekucji komorniczej art825 pkt1 kpc i wezwanie do zapłaty podatku VAT

• Autor wątku Autor wątku wichniar
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wichniar

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam

Otrzymałem od komornika postanowienie o umorzeniu postępowaniu art 825 pkt 1kpc.

Jest to postanowienie na wniosek wierzyciela (urzędu skarbowego).

Mam wątpliwości odnośnie postanowienia o kosztach (art 770kpc) a dokładniej o podatek VAT.

Komornik powołuje się na uchwałę krajowej rady komorniczej z dnia 15 września 2015r.

Wyrok Sądu Najwyższego z dnia 15 grudnia 2015r Sygn akt III ZS 10/15
"uchyla zaskarżoną uchwałę i sprawę przekazuje do ponownego rozpoznania Krajowej Radzie Komorniczej"

Czy wezwanie do zapłaty VAT jest zgodne z prawem?

Uważam ,że powoływanie się na uchyloną uchwałę przez SN jest bezprawne.
Czy mam rację?

Proszę o pomoc , sugestie i rady w mojej sprawie.

Od dnia dzisiejszego mam 7 dni na skargę na czynności komornika.

Pozdrawiam Łukasz :)

KRK nie stanowi prawa w Polsce więc wydana uchwała nie ma tu żadnego znaczenia. Polski komornik sądowy jest funkcjonariuszem publicznym i co istotne nie wykonuje żadnej działalności gospodarczej a zatem nie jest płatnikiem podatku VAT w zakresie wykonywanych czynności egzekucyjnych. Nie wiąże go również żaden stosunek cywilno-prawny z dłużnikiem a zatem nie może być płatnikiem podatku VAT (za wyjątkiem dostawy towaru i wystawienia faktury a także płacenia podatku VAT w imieniu dłużnika w wypadku sprzedaży jego majątku na licytacji ). Dodam tylko, że jest to moja prywatna opinia zupełnie odmienna od tej jaką wydał w ubiegłym roku Minister Finansów. Wobec braku jakichkolwiek przepisów regulujących tę kwestię aktualnie obowiązuje tzw. wolna amerykanka - co sąd to inny pogląd. Masz prawo złożyć skargę i wtedy się przekonasz co postanowi sąd.

Ostatnia edycja:
Policz co Cię więcej wyjdzie (bez złośliwości). Opłata 100 zł czy ten VAT. I czy warto o to kruszyć kopie. Bo po kilku tygodniach możesz otrzymać informację po rozpatrzeniu "w siedem dni" że skarga zostaje oddalona.

Mam wezwanie do zapłaty VAT w kwocie ok 1000 zł ,więc 100 pln ,to tylko 10 % .

Komornik powołuje się także na niekorzystną dla komorników interpretacje ogólna Ministra Finansów z dnia 9 czerwca 2015r PT.050.2015.LJU19 .

Uważam ,że warto się odwołać ,chociażby dla przyszłych potencjalnych dłużników .Może po korzystnym orzeczeniu w mojej sprawie komornik zmieni sposób myślenia :)

Opłata 100 pln w sytuacji potwierdzenia przez sąd skargi jest zwracana.

Czy dysponują Państwo jakimś już orzecznictwem sądów w tej sprawie?
Na pewno sporo osób zaskarżyło kontrowersyjne naliczanie VAT.

Pozdrawiam

W temacie ale trochę z innej beczki, mianowicie czy zadłużenie wobec komornika, np właśnie z tytułu prowadzonej i umorzonej egzekucji, podlega jakiemuś przedawnieniu a jeżeli tak to po jakim okresie?

10 lat, nie nalicza się odsetek ani dalszych kosztów egzekucji

Powrót