Umorzenie egzekucji komorniczej.

• Autor wątku Autor wątku Dysan1971
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dysan1971

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Dzień dobry. Mam egzekucję komorniczą na kwotę 64000zł wraz z odsetkami. Dogadałem się z wierzycielem i sprawę załatwimy polubownie. Ja wpłacam okreslona sume pieniędzy, a wierzyciel zapomina o reszcie. Teraz mam pytanie jak to zrobić najwygodniej, aby nie ponosić dodatkowych kosztów? Bo wiem że jesli wierzyciel umorzy postepowanie egzekucyjne to komornik i tak naliczy sobie koszty czy opłate stosunkową i zrobi sie z tego niezła sumka. Czy jest taka mozliwość aby sprawę taka zamknąć na czysto? Tzn, abym juz nie musiał nic płacić komornikowi, za tak naprawdę nic nie robienie z jego strony? Bardzo proszę o podpowiedzi co i jak należy zrobić. Dziękuje z góry.

Dysan1971 napisał:
juz nie musiał nic płacić komornikowi
Nic z tego, musisz zapłacić koszty egzekucyjne zgodnie z przepisami prawa.
Dysan1971 napisał:
za tak naprawdę nic nie robienie z jego strony?
Nie oceniaj pracy innych. Trzeba było zapłacić: a) najlepiej zgodnie z wymagalnością zobowiązania, b) przynajmniej przed wszczęciem procesu sądowego, c) ostatecznie przed wszczęciem egzekucji. Teraz mleko się już rozlało.

Nie oceniam pracy innych w ogóle. W moim przypadku skoro sam dogadałem się z wierzycielem i mu spłaciłem to komornik nic nie zrobił. Zajmował się zupełnie innymi sprawami a tą nie. Poprosiłem o radę prawną a nie o porady filozoficzne. Najlepiej było spłacić, ale nie zastanawiasz się dlaczego tego nie zrobiłem? Widocznie nie mogłem i nie byłem w stanie. W najgorzym wypadku oddam sprawę do sądu o tzw. miarkowanie. Zobaczymy co z tego wyniknie.

Zrobił.
Nie oceniaj, pytający nie zna pracy komornika ani jego kancelarii jaka została wykonana a jedynym kto filozofuje jest pytający bo przedmówca przedstawił fakty - w przeciwieństwie do pytającego.

Pewnym jest fakt że dogadano się po wszczęciu postępowania egzekucyjnego a nie jak wspomniano wyżej przy każdej innej okazji, których było wiele.

Postępowanie egzekucyjne jest ostatecznością.

Na szczęście ustawa przewiduje opłatę.

Ostatnia edycja:
Dysan1971 napisał:
W najgorzym wypadku oddam sprawę do sądu o tzw. miarkowanie.
Tylko to możesz zrobić. Komornik nie wymyśla sobie kwot, które mu się należą, tylko wylicza je zgodnie z przepisami.

Powrót