umorzenie kary grzywny

• Autor wątku Autor wątku ewusia263
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

ewusia263

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
wniosłam do sądu prośbe o umorzenie mi kosztów sądowych i rozłożenie na raty kwoty grzywny, są się przychylił pozytywnie, orzekł on grzywnę w wysokości 150 stawek dziennych po 10 zł stawka , rozłozył ją na raty a koszty umorzył całkowicie. wpłaciłam 2 raty i teraz chcę wnieść wniosek o umorzenie kary grzywny całkowicie. wiem że takiego umorzenia może dokonac sąd w szczególnie uzasadnionych przypadkach. Czy może to oznaczać że wyżej wymienione stawki moze zastąpić karą pozbawienia wolności, bez spłacania grzywny.

umorzenie grzywny to jedno a zarządzenie zastępczej kary pozbawienia wolności to zupełnie co innego

kolezanko powiem ci tak jesli masz takzwane trudne mozliwosci zyciowe to kazdy sad umozy tobie grzywne mnie umozono juz dwa razy tylko nalezy dokladnie przedstawic swoja sytuacje zyciowa zgodnie z prawda i przedstawic wszystkie dokumenty to potwierdzajace tzn , jesli jestes na zasilku zaswiadczenie albo odcinek kwoty zasilku , jesli jestes na utrzymaniu czlonka rodziny zaswiadczenie o kwocie i ilosci osob ktore sa na utrzymaniu tej osoby dzieki bogu sady sa wyrozumiale .... pozdrawiam i naprawde napisanie takiego wniosku nie jest trudne ..........

Jeśłi już zamienia się karę grzywny na karę zastępczą to w pierwszej kolejności w grę wchodzi praca społecznie użyteczna, a dopiero w ostateczności pozbawienie wolności.

Pytanie odnośnie umorzenia grzywny!

Zostałem ukarany grzywną wysokości 200 stawek po 20 zł + 490zł kosztów sądowych. Po wnioskowaniu grzywna została rozłożona na raty. Obecnie spałacam raty. Jestem w ciężkiej sytuacji materialnej - utrzymuję się sam pracując na stażu, który za miesiąc mi się kończy, do tego spłacam kredyt studencki, wynajmuję mieszkanie.
Gdy skończy mi się staż i będę na zasiłku dla bezrobotnych napewno już nie podołam spłacie rat.
Na poczet grzywny został zabezpieczony samochód.

Pytanie:

Czy wnioskując o umorzenie spłaty grzywny ( po spłacie połowy grzywny ) sąd przychyli się do mojego wniosku, czy rozpocznie postępowanie ściągania grzywny w drodze egzekujcji(nie chciałbym stracić samochodu?

Co najlepiej w takim przypadku zrobić?

Powrót