Umorzenie kosztów sądowych

• Autor wątku Autor wątku szczepan012
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

szczepan012

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Witam. wraz z kolega jestem oskarzony o pobicie odbyło sie juz 5 rozpraw i planowana jeszcze jedna końcowa(duza liczba rozpraw wynika z duzej ilości świadków ok 20) i niewstawinnictwa świadków. Postępowanie jest prowadzone w trybie uproszczonym. razem z Tym jest sprawa cywilna poszkodowany żada 2o tys zadosuczynienia i 600 zł kosztów leczenia. ( uszczerbek na zdrowiu nie przekraczaacy 7 dni) ja i kolega jestesmy uczniami) nie mamy dochodów, swojego majątku) Czy w takim razie sąd moze umorzyc koszta sądowe??? Jeli nie zapłacimy to co nam grozi?? I tak nas juz duzo to kosztowało:)

To, że poszkodowany żąda zadośćuczynienia w kwocie 20 tys zł. nic jeszcze nie znaczy. Możliwość żądania zadośćuczynienia pojawi się w kk dopiero 08.06.2010 r. i nie będzie miało zastosowania do Pańskiej sprawy.

Więc oskarżony mógł wnieść powództwo cywilne (tzw. adhezyjne) lub żądać orzeczenia nawiązki. Sąd karny moim zdaniem nie zasądzi mu takiej kwoty za obrażenia poniżej 7 dni a jeżeli to jest powództwo to pozostawi bez rozpoznania (niech idzie z tym do sądu cywilnego).

CO do kosztów leczenia to może zasądzić jako obowiązek naprawienia szkody + dorzuci mu jeszcze jakąś kwotę tytułem nawiązki.

Mając wyrok skazujący pokrzywdzony będzie mógł pozwać was o zadośćuczynienie do sądu cywilnego.

Sąd może odstąpić od obciążania was kosztami ale to zależy od jego decyzji.

Powrót