Umorzenie kosztów sądowych

• Autor wątku Autor wątku maxxxx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maxxxx

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam

Wnosiłem sprawę o obniżenie alimentów, przegrałem i Sąd obciążył mnie kosztami pełnomocnictwa strony przeciwnej. Czekam teraz na wydanie wyroku z uzasadnieniem.
Chciałbym się odwołać jedynie od kosztów pełnomocnika bo to spora kwota.

1. Czy zrobić to w ramach apelacji?
2. Czy też napisać wniosek o umorzenie kosztów pełnomocnictwa (nie wiem czy te koszta pod ten wniosek podchodzą)?

Pozdrawiam
Max

koszty sprawy ponosi strona przegrana to samo jest gdy strona przeciwna ma pełnomocnika,

Nie ma możliwości UMORZENIA kosztów PROCESU, w odróżnieniu od ZWOLNIENIA, czy UMORZENIA kosztów sądowych.

Wnosząc zażalenie niczego nie uzyskasz, poza stratą kolejnej kasy, no chyba że rzeczywiście jesteś w dramatycznej sytuacji życiowej czy też sąd zastosował błędną stawkę dla pełnomocnika.

Stawkę MINIMALNĄ liczymy od wartości przedmiotu sporu, która jest wskazana na chociażby pozwie. Przykładowo przy kwocie od 1.500 złotych do 5.000 złotych będzie to nie mniej, niż 600 zł i "nie ma przeproś".

W takim razie mam jeszcze parę pytań:
1. Czy mogę napisać wniosek o rozłożenie tej kwoty na raty i czy mogę to zrobić po uprawomocnieniu wyroku?
2. Sąd nie podał w wyroku informacji na jakie konto i do kiedy mam zapłacić. Czy mam wpłacić byłej żonie na konto tam gdzie płacę alimenty? i do kiedy mam to zrobić?

Na chwilę obecną wyrok nie jest prawomocny, więc sąd nie przekazał informacji gdzie wysyłać pieniądze. Dopiero po uprawomocnieniu się wyroku, sąd prześle te informacje wraz z terminem do kiedy ma być ta wpłata uiszczona.

A pytanie nr1? Czy mogę złożyć teraz wniosek o rozłożenie kosztów na raty, czy czekać na uprawomocnienie wyroku i dopiero złożyć taki wniosek?

maxxxx napisał:
W takim razie mam jeszcze parę pytań:
1. Czy mogę napisać wniosek o rozłożenie tej kwoty na raty i czy mogę to zrobić po uprawomocnieniu wyroku?
2. Sąd nie podał w wyroku informacji na jakie konto i do kiedy mam zapłacić. Czy mam wpłacić byłej żonie na konto tam gdzie płacę alimenty? i do kiedy mam to zrobić?

1. do kogo??
2.bo nie na konto sądu, tylko na konto wygrywającego sprawę;

Powrót