Umorzenie kosztów sądowych

• Autor wątku Autor wątku kikixxx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kikixxx

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam i proszę o pomoc. Mój mąż trafił do więzienia, ponieważ był jedynym żywicielem rodziny nasza sytuacja stała się dramatyczna. Mamy wspólne dziecko niepełnosprawne. Mąż miał zasądzoną grzywnę, którą już spłacił, ale koszty sądowe sąd rozłożył na raty. Nie stać nas na płacenie nawet 50 zł, bo nie starcza nam na jedzenie. Napisał z aresztu mąż do sądu o odroczenie lub wstrzymanie kosztów sądowych do czasu jego wyjścia z aresztu i jak tylko zacznie pracować to to spłaci. Sąd odpisał, że teraz nie ma już możliwości odroczenia wykonania grzywny. Możemy starać się o rozłożenie na raty( które już mamy) lub umorzenie, ale w wyjątkowych okolicznościach. Czyli jakich?
Mamy do spłaty 2200 zł, chcieliśmy tylko odroczenia bo nie mamy w tej chwili za co tego splacić. Mąż ma jeszcze rok odsiadki, a ja nie chcę żeby mi coś z domu zabierali, bo po kolei coś muszę sprzedać żeby żyć. Jeżeli nie będę spłacać tych kosztów sądowych to jakie sankcje nam grożą. Proszę o rzetelne odpowiedzi. dziękuję.

Proszę napisać prośbę o umorzenie owych kosztów, z uwagi na sytuację jaką Państwo macie, dołączyć stosowne zaświadczenia o sytuacji rodzinnej.
Małżonek, podczas pobytu w ZK może starać się o pracę.

Powrót