Umorzenie kosztów- wątpliwości

• Autor wątku Autor wątku girlsixx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

girlsixx

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam!

Piszę w sprawie taty który w związku z kolizją drogową i sprawa w Rejonowym Sądzie Grodzkim, który orzekł obupólna winę, oraz karę w wysokości 400 zł na instytucję chaytatywną otrzymał w dniu dzisiejszym wezwanie do zapłaty tytułem uiszczenia kosztów sadowych w horendalnej wysojkości 1717 zł, z czego 1567 zł to koszt powołania biegłego. Dochodem taty jest zasiłek przedemerytalny w wysokości 900 zł/m-cznie netto oraz dochód z tytułu pracy na 1/5 etatu w wysokości 220 zł/m-cznie. Mama jest osobą bezrobotną w wieku 55lat nie otrzymujacą żadnego świadczenia. Nie zarejestrowaną jednak w PUP. Na utrzymaniu mojego taty pozostaje także moja młodsza siostra w wieku lat 13 na którą pobiera świadczenie rodzinne. Dodatkowo tato spłaca 4 kredyty których zadłużenie wynosi 4500zł (m-cznie ok 257zł). Jak widac sytuacja taty nie pozwala mu na spłatę tak wysokich kosztów.
1.W oświadczeniu majątkowym należy wypisać wszystkie osoby pozostajace we wspólnym z wnioskodawcą gospodarstwie domowym. Jestem osobą pełnoletnią ale mieszkam ze swoją córką razem z rodzicami jednak prowadzę własne gospodarstwo domowe w którego skład wchodze ja i córka. Czy tato musi umieszczać mnie w takim oświadczeniu i czy także muszę przedstawiac oświadczenie o dochodzie skoro mój dochód pokrywa wydatki wyłącznei moje i córki?
Podczas sprawy o odebranie praw rodzicielskich ojcu mojego dziecka deklarowałam iż nie pozostaję we wspólnym gospodarstwie z rodzicami, chociaż z nimi mieszkam. Jak wygląda to w przypadku oświadczenia majątkowego mojego taty odnosnie umorzenai kosztów sądowych?
2. Moja mam jak wspomniałam wyżej nie jest zarejestrowana w PUP. Czy w związku z tym wystarczy tylko jej oświadczenie odnośnie bycia osobą bezrobotną pozostającą na utrzymaniu męża?

Z góry dziękuję!

1.Myslę, że najlepiej napisac tak jak pisała Pani do tej innej sprawie, tj że mieszka Pani i córka, ale prowadzi Pani odrębne ojca gospodartswo domowe tj że pod względem finansowo - gospodarczym żyją państwo "oddzielnie"
Co do kredytów, zarobków-najlepiej załączyć ksera dokumentów.
2. Skoro nie jest mama zarejestr. w PUP - w takim razie prosze napisac, że nie pracuje. Ewentualnie, jesli to możliwe, mama może zarejestrowac się w PUP i dołączyć decyzję.

O ratach, umorzeniu:
http://forumprawne.org/o,35020.html

Czy odnośnie umorzenia kosztów sądowych odbywa się jeszcze jakieś oddzielne postępowanie sądowe , rozprawy itd? Czy decyzja podejmowana jest zaocznie i wysyłana drogą pocztową?

Proszę używać opcji zmień(a)

Decyzja o umorzeniu kosztów sądowych jest przesyłana pocztą

Bardzo , bardzo dziękuję za pomoc :)

Pzdr!

Czy jest jakiś ustawowy czas w ciągu którego sąd musi podjąć decyzję o uznaniu/lub nie wniosku o umorzenie kosztów sądowych? Jesli tak jaki to czas?

Powrót