Umorzenie na podst. Art. 31 §1 K.K

• Autor wątku Autor wątku RomanLenarski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

RomanLenarski

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Dzień dobry.
Kierujący zatrzymany przez policję (żadnego wypadku nie było) w stanie nietrzeźwości.
Po rozpoznaniu sprawy o czyn określony w art. 178a §1 k.k. na zasadzie art. 414 §1 k.p.k w zw. z art. 17 § 1 pkt 2 k.p.k. umarza postępowanie wobec oskarżonego o czyn opisany we wstępnej części wyroku przyjmując, że oskarżony dopuścił się go mając zniesioną zdolność rozpoznania znaczenia i pokierowania swoim postępowaniem;
w rozumieniu art. 31 §1 k.k. na mocy art. 93b §1 k.k. art. 93c punkt 1 k.k., 93f § 1 k.k. orzeka wobec oskarżonego:
- środek zabezpieczający w postaci terapii w Centrum Terapii [X]
- na mocy art. 93a § 2 k.k. w zw. z art. 99 § 1 i § 2 k.k. orzeka wobec oskarżonego środka zabezpieczającego – zakaz prowadzenia pojazdów mechanicznych.
To jest prawomocny wyrok Sądu Rejonowego.
Do SO wysłano apelację o przywrócenie uprawnień.
SO (po roku oczekiwania na termin) na rozprawie oddalił apelację z uwagą, że o przywrócenie uprawnień należy złożyć wniosek do SR, który wydał wyrok w I-ej instancji.
Jaki był w takim razie cel składania apelacji do SO, skoro można było odrazu skierować wniosek do SR i oszczędzić prawie rok czasu oczekiwania?? - chyba, że jestem w błędzie.
A propos terapii - oskarżony na długo przed wyrokiem czynnie uczestniczy w terapii, gdzie prowadzący go lekarz o wysokiej specjalizacji stwierdza całkowitą remisję, mało tego - w najbliższym czasie postanowił pozostawić tylko jeden lek stabilizujący i gotów jest wystawić orzeczenie o braku przeciwwskazań do utrzymania zakazu prowadzenia pojazdów.
Prosiłbym o ocenę powyższego.

Dziwna cisza zapanowała nad moim postem pomimo znacznej (ponad 100) liczby czytających. :-)

Aktualizuję - 253 osoby wyświetliły i co dalej???
Zero odpowiedzi.
Adwokacka solidarność taka sama jak lekarska w przypadku ewidentnych błędów?????
Dla mnie oczywiste jak 2x2=4.
Nawet Pani Moderatorka "nie zauważyła" mojego pytania.
Pozdrawiam odwiedzających. :D:D:D:D:

Do Państwa Moderatorów Forum.
Zamknijcie proszę ten wątek aby oszczędzić wstydu tym, którzy są "bezstronni" i "uczciwi" inaczej.
A ja mogę nawet dostać bana, ale swoje już wiem i pogląd mam wyrobiony.
Z podziwem dla "zawodowej solidarności".
RomanLenarski

Powrót