J
janusz35
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 38
Mam pytanie- do kogo nalezy wystosować pismo w sprawie umożenia podatku z tytułu spadku? Sprawa jest następująca: W 1995 roku zmarł nasz tato żony, w 2006 jej mama w grudniu 2006r przeprowadziliśmy postępowanie spadkowe w wyniku którego żona odziedziczyła 1/6 domu rodzinnego. W domu tym żona mieszka od urodzenia -obecnie również. Ponieważ jak już wspomniałem jest to dom rodzinny- moja żona od kiedy tylko zarbiała dużo pieniędzy wkładała w ten dom. Niestety US nie uwzględnił tego faktu i wydał decyzję w której określił wartośc domu na dzień 18.01.2007r (data uprawomocnienia sie postanowienia onabyciu spadku), z ulgi podatkowej też US nie uwzględnił ponieważ razem z żona kupiliśmy 2 lata temu mieszkanie ( z myślą o dziecku) ale nie jesteśmy w nim zameldowani. jedyne co poradziła nam urzędniczka to złożyć do Urzędu Gmniy (Wójta) wniosek o umorzenie tego podatku najwcześniej w 14 dniu od otrzymania decyzj9i z US (czyli juz prawomocnej).Zastanawiam się dlaczego do Wójta a nie Nacz.US lub Dyr.IS (tak jak odwołanie). Pani z US mówiła nawet że w niektórych urzędach sa do tego typu sparw (umorzeń ) powołane specjalne komisje) Proszę o pomoc