umorzenie postępowania egzekucyjnego na wniosek wierzyciela

• Autor wątku Autor wątku swing84
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

swing84

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam!
Mam pytanie. Mam dług wobez banku, kredyt gotówkowy na kwotę 4 tys. złotych zaciagnięty w grudniu roku 2007, niestety nie spłacałem kredytu gdyż straciłem pracę. Miałem komornika z tego tytułu, a w dniu dzisiejszym otrzymałem pismo datowane na czerwiec tego roku (2012) z postanowieniem że postępowanie komornicze zostało umorzone na wniosek wierzyciela.
Drugie pismo z sierpnia z postanowieniem, że mam zaplacic koszty egzekucji w kwocie 297 zł.

Jak mam rozumieć to, że wierzyciel nakazał umorzenie postępowania?

Wystosowalem dziś pismo do banku, iż chce spłacić ten dług i proszę o rozłożenie go na raty i częściowe umorzenie odsetetek z takich to a takich przyczyn.

Co się dzieje z takim umorzonym postępowaniem i dalej z tymże długiem?
Proszę o pomoc.

Bank po prostu "odwołał" komornika i ten już nie prowadzi postępowania egzekucyjnego przeciwko Panu. Prawdopodobnie bank będzie chciał sprzedać dług. Koszty egzekucyjne musi Pan uregulować, bo obciążają Pana, a nie bank. Nie zmienia to faktu, że dług nadal istnieje. Bank (albo nabywca wierzytelności) będzie mógł od Pana żądać spłaty w przyszłości. Jeśli wyraża Pan wolę spłaty, proponuję jak najszybciej kontaktować się z bankiem. W przypadku, gdy dług zostanie sprzedany, wtedy "nowy Wierzyciel" będzie mógł obciążyć Pana dodatkowymi - niepotrzebnymi kosztami (choćby za nowe postępowanie sądowe, koszty prawników itp). Czas w takim wypadku nie działa za bardzo na Pana korzyść.

od razu tego samego dnia kiedy dostalem to pismo to napisalem do banku. czekam na odpowiedź.
Bardzo dziękuję za odpowiedź, bo się przestraszyłem że jak odwołali komornika to chcą mnie do więzienia wsadzić że wziąlem kredyt i go nie spłacilem :/

Swoją drogą w takim przypadku będąc na miejscu prezesa banku, odwołał bym dyr działu należności trudnych, czy jak to się nazywa. Odwoływać komornika w trakcie windykacji należności, tylko po to aby sprzedać dług za 20-30% wartości długu podstawowego, trochę więcej niż podejrzane ;)

100problemów napisał:
Swoją drogą w takim przypadku będąc na miejscu prezesa banku, odwołał bym dyr działu należności trudnych, czy jak to się nazywa. Odwoływać komornika w trakcie windykacji należności, tylko po to aby sprzedać dług za 20-30% wartości długu podstawowego, trochę więcej niż podejrzane ;)

nie ma w tym nic dziwnego, banki tworzą rezerwy na złe długi, nawet jak sprzedają wierzytelność za grosze zwalniają w tym momencie rezerwy i kasa pracuje od nowa, wiesz doskonale że w wielu przypadkach do banku kapie po 200-300 zł miesięcznie lub wcale

Powrót