Umorzenie postępowania komorniczego.

• Autor wątku Autor wątku galante1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

galante1

Użytkownik
Odpowiedzi
94
Przez 4 lata nie płaciłem alimentów i żona wniosła do komornika wniosek o egzekucję.
Po 4 latach uregulowałem wszystkie długi bezpośrednio do rąk wierzycielki i żona złożyła wniosek do komornika umorzenie postępowania.
Zgłosiłem się do komornika o uregulowanie kosztów komorniczych. Pracownik dał mi wydruk kosztów blisko 8000zł. czyli 15% od zaległości.
Następnego dnia asesor komorniczy oświadczył mi, że nie będę płacił żadnych kosztów komorniczych, bo przez 4 lata komornik działał na podstawie zabezpieczenia, a nie wyroku, bo żona nigdy mu wyroku nie dostarczyła.
Kolejnego dnia otrzymałem od komornika "Postanowienie na wniosek wierzyciela o umorzeniu postępowania art. 825 pkt 1 kpc." w którym postanowił:
1) na podstawie przepisu art 825 postępowanie zabezpieczające przeciwko dłużnikowi umorzyć
2) zwrócić tytuł wykonawczy uprawnionej.
a w uzasadnieniu napisał tylko jedno zdanie " Uprawniona złożyła wniosek o umorzenie postępowania egzekucyjnego w całości".

Nie ma nic o kosztach, o ich umorzeniu lub nieprawidłowym wyliczeniu. Czy ktoś może w w kilku zdaniach wytłumaczyć o co chodzi? Czy to postanowienie zgodnie z zapewnieniem komornika kończy postępowanie egzekucyjne? Czy przez te 4 lata komornik działał bezprawnie, bo policzył w zestawieniu koszty m.in. z tyt. art. 39 -190zł. czyli za wykonanie czynności takich jak sprawdzanie w bankach, zgłoszenie do ewidencji dłużników? Kto poniesie te koszty?

Powrót