Umorzenie postępowania pzrez komornika i pozowne wszczęcie

• Autor wątku Autor wątku Beata Sz.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Beata Sz.

Użytkownik
Odpowiedzi
32
14.02.2011 dostałam pismo od komornika o umorzeniu postępowania (na postawie nakazu zapłaty w sądzie z 30.04.2009r) W dniu 25.04.2016 wierzyciel wystąpił do komornika (innego) o ściągniecie tej należności wraz z odsetkami do dnia dzisiejszego na podstawie tego samego nakazu z 2009r.
Jest to należność za zakupiony towar na firmę, której już nie prowadzę. Czy komornik może egzekwować jeszcze tę należność? A co z odsetkami? Nie przedawniają się po 3 latach. Jeśli tak to jakie i do kogo pismo mam napisać?

Czyli należność główną ma prawo ściągnąć , no a odsetki to już nie? No bo minęło prawie 5 lat od postanowienia komornika o umorzeniu. To mam do komornika czy wierzyciela napisać o przedawnieniu się odsetek? Czy negocjować z wierzycielem?

Beata Sz. napisał:
Czyli należność główną ma prawo ściągnąć , no a odsetki to już nie?
Ma prawo i należność główną i odsetki. Jeśli jakieś odsetki się przedawniły (na pewno niewiele), to możesz wystąpić do sądu z pozwem opozycyjnym (nie warto raczej).

Chodzi mi czy wszystkie odsetki od początku się przedawniły czy z jakiego okresu? Z ostatnich trzech lat a wcześniejsze już nie czy jak. Proszę o dokładną odpowiedź.

Beata Sz. napisał:
Chodzi mi czy wszystkie odsetki od początku się przedawniły czy z jakiego okresu? Z ostatnich trzech lat a wcześniejsze już nie czy jak. Proszę o dokładną odpowiedź.
Mogły się przedawnić wyłącznie odsetki z okresu od 2011 r. (umorzenie egzekucji) do 2013 r. (3 lata przed wszczęciem kolejnej egzekucji). Żadne inne odsetki na pewno się nie przedawniły. I pamiętaj, że przedawnienie w żadnym razie nie oznacza, że komornik nie może egzekwować tej przedawnionej kwoty.

Powrót