D
dpe
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 4
Dzień dobry,
mam pytanie o procedurę postępowania w e-sądzie.
Sprawa wygląda tak. Nadpłaciłem coś komuś i nie chciał oddać mi tej nadpłaty. Normalnie co roku powinno być wyrównanie w którąś stronę. Złożyłem przeciwko niemu pozew w e-sądzie w stylu "powinienem zapłacić 10000, a zapłaciłem 11000, więc oddajcie mi tysiąc". Pozwany wniósł sprzeciw, w którym udowadnia, że powinienem zapłacić 11100 (czyli więcej, niż zapłaciłem), więc mi niczego nie odda. Referendarz sądowy na tej podstawie umorzył postępowanie. Wszystko OK, ale w sprzeciwie jest prosty błąd matematyczny - coś w stylu "za styczeń należało się 500zł, za luty 600, za marzec 700, więc za styczeń-luty 1100, a za styczeń-marzec: 2900. Jak widać styczeń-luty dodany jest dwa razy.
W związku z tym zaskarżyłem decyzję referendarza. Zarządzono przekazanie sprawy Sędziemu Referentowi.
No i teraz zaczyna się problem.
Otrzymałem pismo:
Pytanie jest proste. Co teraz? Powinienem złożyć zaskarżenie jeszcze raz, żeby sąd tego nie umarzał tylko rozpatrzył na moją korzyść, skoro sprzeciw jest błędny i właściwie bezzasadny? Mam jakieś inne opcje?
Właściwie, to nie rozumiem, na jakiej podstawie z z art. 505 k.p.c. sąd umorzył postępowanie.
Poproszę o szybką odpowiedź, bo mam tylko kilka dni na sprzeciw.
Z góry dziękuję.
mam pytanie o procedurę postępowania w e-sądzie.
Sprawa wygląda tak. Nadpłaciłem coś komuś i nie chciał oddać mi tej nadpłaty. Normalnie co roku powinno być wyrównanie w którąś stronę. Złożyłem przeciwko niemu pozew w e-sądzie w stylu "powinienem zapłacić 10000, a zapłaciłem 11000, więc oddajcie mi tysiąc". Pozwany wniósł sprzeciw, w którym udowadnia, że powinienem zapłacić 11100 (czyli więcej, niż zapłaciłem), więc mi niczego nie odda. Referendarz sądowy na tej podstawie umorzył postępowanie. Wszystko OK, ale w sprzeciwie jest prosty błąd matematyczny - coś w stylu "za styczeń należało się 500zł, za luty 600, za marzec 700, więc za styczeń-luty 1100, a za styczeń-marzec: 2900. Jak widać styczeń-luty dodany jest dwa razy.
W związku z tym zaskarżyłem decyzję referendarza. Zarządzono przekazanie sprawy Sędziemu Referentowi.
No i teraz zaczyna się problem.
Otrzymałem pismo:
orazSąd postanawia wobec skutecznego wniesienia sprzeciwu i utraty mocy nakazu zapłaty umorzyć postępowanie w całości; II. oddalić wniosek strony pozwanej o zasądzenie zwrotu kosztów procesu oraz wniosek strony pozwanej o przekazanie sprawy do sądu właściwości ogólnej.
Uzasadnienie:
Rozpoznając sprawę sąd zastosował przepisy z art. 505 § 2 k.p.c. w związku z art. 505[28] § 1 k.p.c. i z art. 505[36] k.p.c. ( po nowelizacji ) co spowodowało utratę mocy przez nakaz zapłaty w całości i skutkuje umorzeniem postępowania.
orazSąd zarządza akta sprawy przekazać do referatu referendarza sądowego .
przysługuje środek zaskarżenia w postaci zażalenia wnoszonego w terminie tygodnia od dnia doręczenia postanowienia za pośrednictwem Sądu Rejonowego Lublin - Zachód w Lublinie VI Wydziału Cywilnego do Sądu Okręgowego w Lublinie.
Pytanie jest proste. Co teraz? Powinienem złożyć zaskarżenie jeszcze raz, żeby sąd tego nie umarzał tylko rozpatrzył na moją korzyść, skoro sprzeciw jest błędny i właściwie bezzasadny? Mam jakieś inne opcje?
Właściwie, to nie rozumiem, na jakiej podstawie z z art. 505 k.p.c. sąd umorzył postępowanie.
Poproszę o szybką odpowiedź, bo mam tylko kilka dni na sprzeciw.
Z góry dziękuję.